1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. YPG Üniformaları ABD'den!
YPG Üniformaları ABD'den!

YPG Üniformaları ABD'den!

ABD'li askerlerin YPG arması takıp poz verdiği üniformaların okyanus ötesinden geldiği söyleniyor. PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’nin silahlı kanadı YPG için özel tasarlanan 8 bin 500 adet elbiseyi YPG’liler, ABD askerleriyle birlikte giyiyor.

01 Haziran 2016 Çarşamba 08:30A+A-

Kıymet Sezer / Yeni Şafak

Rakka saldırılarında PKK'nın Suriye’deki uzantısı PYD'nin silahlı kanadı YPG’ye ait armaların takılı olduğu üniformalar giyen ABD askerleri tepki toplarken, bu üniformaları da ABD'nin tedarik ettiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, PYD/YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) giydiği YPG armalı üniformalar, ABD’ye ait kargo uçaklarıyla Suriye'ye sokuldu. ABD, Bağdat üzerinden Şengal'e 8 bin 500 adet elbise ulaştırdı.

Rakka saldırılarında YPG'liler ile ABD askerleri aynı üniformaları giydi. Bazı ABD askerleri de kamuflaj giysilerinin üzerine yapıştırdıkları YPG armasıyla fotoğraf vermekten çekinmedi.

PKK'nın Suriye’deki uzantısı PYD’nin silahlı kanadı YPG’de aktif görevler alan ABD askerlerinin bu fotoğrafı vermekteki amaçlarından birinin de Rusya'ya karşı “algı yönetimi yapmak” olduğu belirtiliyor.

ypg_armali_abd_askerleri.jpg

YPG Armalı Danışman!

ABD’ye ait kargo uçaklarıyla Şengal'in kuzeyindeki Ebu Hacer Hava Limanı'na sevk edilen, buradan da PYD/YPG'lilere dağıtılan ABD üniformaları, bölge şartlarına özel olarak hazırlandı.

ABD askerleri Rakka saldırılarında elbiseye YPG’nin armasını da takınca ABD, “YPG müttefikimiz, terörist görmüyoruz, askerî danışmanlarımızın bölgede kamufle olması gerekiyor.” diye açıklama yapma gereği duydu.

Bölgedeki muharip varlığına “askerî danışman” süsü veren ABD'nin yasalarına göre, askerlerin bir başka ülkede başka bir grup ya da ülkenin üniformasını giymesi yasak. Ancak ABD, Irak ve Suriye'deki gücünü “askerî danışman” statüsünde konumlandırdığı için bu suçtan sıyrılabiliyor!

“Algı Operasyonu” mu?

Başkanlık seçimleri öncesi Irak ve Suriye'deki askerî varlığını arttıran ABD'nin bölgede 310'larda olan asker sayısı son günlerde 3 bin 400'e ulaştı. Bunların büyük bir kısmının da Suriye'de görev yaptığı öğrenildi.

Öte yandan bölge kaynaklarına göre ABD, YPG armalı asker fotoğraflarını isteyerek verdi. Kısa bir süre öncesine kadar YPG'nin Rusya ile mi, yoksa ABD ile mi birlikte hareket edeceği tartışılıyordu. ABD'nin de bu fotoğrafla “müttefik” olarak gördüğü YPG'yi Rusya'dan uzaklaştırmayı amaçlayan bir “algı operasyonu”na imza attığı kaydedildi.

Kaynaklar, ABD'nin tüm çabasına karşın Suriye'deki PYD/YPG güçlerinin daha çok Rusya kontrolünde olduğunu belirtiyor.

* * * * *

john_bass.jpg

Anlaşılmadı

PKK'lılar “tamamıyla etkisiz hâle getirilinceye kadar” operasyonların süreceği hükûmet tarafından açıklanmasına rağmen ABD Büyükelçisi John Bass'ın “çözüm sürecine dönme çağrısı” anlamına gelebilecek sözleri tepki çekeceğe benziyor.

Dün Şanlıurfa'da konuşan Bass, “Müzakereler için PKK'ya silahlarını bırakmaları için çağrı yapmaya devam ediyoruz.” dedi.

ABD askerlerinin Suriye'de YPG arması takmasının ise “devlet politikası” olmadığını savunan Bass ayrıca, PKK'nın Suriye’deki uzantısı PYD’nin kontrolündeki Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) ülkesince kayıtsız şartsız desteklendiğini unuttu.

ABD'nin pek çok grup yanında en çok da “Suriye Arap Koalisyonu”na destek verdiğini ileri süren Bass, sözünü ettiği “Suriye Arap Koalisyonu”nun kimlerden oluştuğuna açıklık getirmedi.

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT