1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. 'YPG Derhal Azez'den Uzaklaşacak'
'YPG Derhal Azez'den Uzaklaşacak'

'YPG Derhal Azez'den Uzaklaşacak'

Başbakan Davutoğlu, "YPG derhal Azez ve çevresinden uzaklaşacak. Menneğ havalimanını Türkiye’ye veya muhalefete karşı kullanmayacak" dedi.

13 Şubat 2016 Cumartesi 22:33A+A-

Başbakan Davutoğlu, Erzincan ziyareti dönüşü havalimanında YPG mevzilerinin vurulmasına dair gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

"Suriye bağlamındaki gelişmeler hem büyük bir insanlık trajedisine yol açıyor, hem de doğrudan ülkemizi tehdit boyutuna geldi" diyen Başbakan, "Rusya’nın hava operasyonları çerçevesinde maalesef geçtiğimiz hafta Türkiye ile Halep arasındaki insani yardım koridoru kapandı" diye devam etti.

Başbakan Davutoğlu, "Halep fiili bir kuşatma ve işgâl tehdidi altındadır. Oraya ulaşma imkanı kapandıkça, Suriyeli kardeşlerimiz canlarını kurtarmak için buraya kaçmaya başladı" dedi.

"Kuzey Suriye’de etnik demografiyi değiştirecek bir hareketlilik' olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Halep’te etnik yapıyı değiştirme çabasının artık şüphe götürür tarafı kalmadı" diye konuştu.

'İnsanî koridor kesildi'

Başbakan, "Halep - Türkiye kordonunun kesilmesinin yanı sıra, Azez’e dönük olarak hem Ruslar bombardımana geçti hem de PYD Afrin’den karadan harekete geçti. Menneğ'i ele geçirdiler. Rusya’nın sivil halkları bombalamasıyla işbirliği yapan bu terör örgütü, Azez’e doğru saldırı başlattı" diye konuştu.

Türkiye'nin angajman kuralları gereği sınırındaki olaylara yanıt verdiğini söyleyen Başbakan, "Bugün angajman kuralları çerçevesinde, tehdit oluşturan güçlere karşı mukabelede bulunulmuştur. Bu, angajman kuralları çerçevesinde atılan bir adımdır. Türkiye’ye yapılan her saldırının misliyle karşılık bulacağını söylemiştim" diye konuştu.

Halep işgal altında

YPG unsurlarının her hamlesine önlem alırız.

Suriye’nin tek umudu halinde bulunan ve terör örgütleriyle işbirliği yapmamış muhalif unsurların etnik temizliğe uğramaması için yapılması gerekenleri yapmaya kararlıyız.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüştük. Kendisine Türkiye’nin ilkesel tutumunu ifade ettim. Her türlü önlemi alacağımızı söyledim.

DEAŞ Kobani’ye saldırdığında 197 bin Kürt nereye sığındı? İdlibli araplar bayırbucak Türkmenleri.. hepsi türkiyeye sığıındı. Kürtler bizim asli vatandaşlarımızdır.

Sınır ötesindeki kürtler, aynı araplar ve Türkmenler gibi tarihdaşımızdır.

IŞİD Bölgesel yönetimin kapısına dayandığında da ilk

YPG Kürt örgütü değil, terör örgütüdür. PYD muhalefetle birlikte olmak istediğini

PYD, Suriye rejiminin kuklasıdır. Rus hava desteğiyle, Türkmenlere ve hatta kendisi gibi düşünmeyen Kürtlere etnik baskı yapan bir örgüttür.

YPG’nin eli kanlıdır, rejim işbirlikçisidir. Rusya,’nın karadaki işbirlikçisi, tamamlayıcısıdır.

YPG derhal Azzez ve çevresinden uzaklaşacak. Menneğ havalimanını Türkiye’ye veya muhalefete karşı kullanmayacak.

Türkiye’nin sınır boylarında herkesin at oynattığı bir ortamda Türkiye’nin sessiz kalmasını kimse beklemesin.

Sayın Biden, kanaatimi sorduğunda kendisine olayların istediğim doğrultuda gelişmediğini söyledim. 

Azez'in işgâline göz yumamayız. Bizim için ABD hem müttefik hem küresel bir güçtür. Bu gelişmelerin yol açtığı insani durumu bilmeleri gerekiyor.

Birinin Rusya'ya artık sesini yükseltmesi lazım. Yine Mare - Cerablus hattında muhalifler 9-10 köyü IŞİD'den kurtardı. Sonra ne oldu? Rus uçakları geldi, bölgeyi kurtarmak isteyen muhaliflere saldırdı.

IŞİD'e karşı mücadele ediliyorsa, hep beraber edilsin, ne yapacaksak bir hamlede yapılsın. 

Biz bu mücadelede herkesten daha fazla, samimi bir şekilde çalışmaya hazırız. Ama aynı kararlılığın, Suriye'de YPG ve PYD'ye karşı da gösterilmesi gerekir."

HABERE YORUM KAT