1. HABERLER

  2. HABER

  3. YÖK’ün Formasyon Kararına İlahiyat Öğrencilerinden Tepki
YÖK’ün Formasyon Kararına İlahiyat Öğrencilerinden Tepki

YÖK’ün Formasyon Kararına İlahiyat Öğrencilerinden Tepki

YÖK’ün açıkladığı Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı açılmasına izin verilen üniversiteler ve kontenjanları kararı öğrencilerin sert tepkilerine neden oldu.

16 Kasım 2015 Pazartesi 18:23A+A-

Emin Altun / Haksöz Haber

YÖK'ün formasyon 2016 kararları pedagojik formasyon almak isteyenleri şoke etti. YÖK 2016 pedagojik formasyona kontenjan sınırlaması getirdi. YÖK 2016 formasyon için verdiği karar Fen-Edebiyat ve İlahiyat mezunlarının iş bulmasını zorlaştıracak.

Karara sert tepki gösteren öğrenciler, YÖK’ün hükümete şirin gözükmek için kontenjanları şişirdikçe şişirdiğinin anlaşıldığını; hayatlarıyla oynandığını ve kararın kendilerini mağdur edeceğini söyleyerek karara isyan etti.

BEKLENTİ OLUŞTURDULAR

Dicle Üniversitesi 2015-2016 İlahiyat Fakültesi 4. Sınıf öğrencileri kararı şu sözlerle eleştirdiler:

“Dicle Üniversitesi 2015 2016 İlahiyat Fakültesi 4. Sınıf öğrencileriyiz.   İlahiyat fakültesinin eğitimini 4+1 yıl süreyle almaktayız. Geçen günlerde YÖK tarafından açıklanan pedagojik formasyon eğitimine 15 bin kontenjan ayrılmıştır. Her sene ilahiyatlar ilitam hariç 10 bin kişi mezun vermektedir ve uzaktan eğitim olan ilitam ile de on bin kişi mezun olmaktadır. Eğitim Fakültelerinden İlahiyat Fakültesine alınan Din Kültürü ve Ahlak bilgisi bölümü kapatılmıştı. Geçen sene nerdeyse 54 bin kişiye formayon sertifikası verildi ve bu da doğal olarak bizde de bir beklenti oluşturdu.

BİR SENE İÇERİSİNDE NE DEĞİŞTİ?

Bir sene içerisinde ne değişti? Geçen sene olan öğretmen açığı bu senede devam etmektedir. YÖK başkanın yaptığı açıklama göz önüne alındığında öğretmen ihtiyacı olan bölümlerin başında gelmekteyiz.  ‘Formasyon eğitimini almak öğretmen olmak değildir’ bunu yetkililerimiz bizden daha iyi bilirler. Her sene formasyon verilmesi bizde beklenti doğurdu. Alınan kararın ardından KPSS’den yüksek puan almamız durumunda bile bu belgeden dolayı atanamayacağız. Bizde bir belgeyle beklenti oluşturmamaya çalışan YÖK başkanı fakültelerin kontenjanını artırarak bunun yanında uzaktan eğitim yoluyla aynı sayıda mezun verdirerek ve sadece bizden önceki sene 6 bin kişiye formasyon vererek beklentileri hat safhaya çıkardı.

HAYALLERİMİZLE OYNANDI

Beş yıllık bir emeğin sonucunda bugün Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi diye bir bölümün olmamasını baz alarak hayallerimizle kat kat fazla oynandı. Öte yandan ağustosta olacak atama iznimizin yarısının şubata gelmesini gündeme bile getirmiyoruz.  Formasyon alamayan, bizim girmeyeceğimiz derslere farklı branşların gireceğini ve hakkımızın gasp edileceğini yetkililere hatırlatmak istiyoruz.

28 ŞUBAT SÜRECİNDEKİ MAĞDURİYET DEVAM ETMEMELİ

28 Şubatta mağdur edilen ve yeni yeni haklarını teslim alan ilahiyat öğrencileri bu karar ile tekrar mağdur duruma düştüler. 28 Şubat ürünü olan Dikab bölümünü kaldıran YÖK yeni ilahiyat kazanmış veya bitirmek üzere olan onca öğrenciyi nasıl istihdam edecek acaba? Yıllık ortalama 20 bin mezun veren bir bölüme bu kadar kontejyan verilmesi komiklikten öteye gecen bir rakam değildir. 28 Şubat sürecinde yeterince mağdur edilen Müslüman öğrencilerin Kemalist vesayetin bu kadar geriletildiği bir dönemde muğlâk bir gelecekle karşı karşıya bırakılması üzücü ve bir o kadar da tutarsız bir tavır. Bu ve benzeri mağduriyetlerde AK Parti hükümeti bu konuda üzerine düşeni yapmalı ve meseleyi imam hatip okullarını açmaktan ibaret sanmamalıdır.”

2016 FORMASYON VEREN ÜNİVERSİTELER VE KONTENJANLARI

Öte yandan, YÖK 2016 yılı için pedagojik formasyon veren üniversitelerin ve kontenjanlarının tam listesini yok.gov.tr'den yayınladı.

YÖK'ün internet sitesinde yer alan duyuruya göre, gerçekleştirilen Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında, 2015-2016 eğitim-öğretim yılı itibarıyla mezuniyet aşamasında olan öğrenciler ile mezunlar için başlatılacak Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programlarının açılmasına izin verilen üniversiteler ve kontenjanları belirlendi.

İsteyenler, üniversitelerin isimlerine ve kontenjanlarına YÖK'ün internet sitesinden ulaşabilecek.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT