1. HABERLER

  2. HABER

  3. Yeni Tutukluluk Süresi: 6 Yıl
Yeni Tutukluluk Süresi: 6 Yıl

Yeni Tutukluluk Süresi: 6 Yıl

Anayasa Mahkemesinin 10 yıllık tutukluluğu iptal etmesi sonrası, en uzun tutukluluk süresi 6 yılla sınırlandırılıyor.

18 Temmuz 2013 Perşembe 12:54A+A-

Anayasa Mahkemesinin 10 yıllık tutukluluğu fazla bıularak yasayı iptal etmesi ve yeni düzenlene için TBMM’ye bir yıl süre tanımasının ardından, en fazla tutukluluk süresinin, 6 yılla sınırlandırılacağı öğrenildi. Bu konuda Meclis’in 1 Ekim’de açılacak yeni yasama döneminde, yasal düzenleme yapılması bekleniyor.

Gazeteport'un haberine göre; Ceza Muhakemeleri Kanununda “Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok iki yıldır. Zorunlu hallerde ceza 3 yıla uzatılabilir” deniliyor. Böyllelike süre 5 yıl oluyor. Ancak ‘’Devlet güvenliğine, anayasal düzene, milli savunmaya, devlet sırlarına karşı suçlar” bakımından, tutukluluk süresi iki misli uygulanıyor ve süre de 10 yıla çıkabiliyor.

Anayasa Mahkemesi 10 yılı uzun bularak iptal etmişti. Yasada yapılacak değişiklik için de TBMM’ye bir yıl süre vermişti. Anayasa Mahkemesi kararının ardınan bazı hukukçular, tutuklulukta 5 yılını dolduran ve haklarında kesin hüküm verilmeyenlerin yeni bir yasal düzenleme yapılması beklenmeden tahliye edilebileceğini açıklamışlardı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç da, 5 yılını dolduran tutuklular açısından, yeni yasal düzenleme amacıyla öngörülen bir yıllık süre beklenmeden de, tahliye kararı verilebileceğini açıklamıştı. Ancak Anayasa Mahkemesinin kararının ardından Ergenekon sanıkları için istenen tahliye talebi reddedildi. Mahkeme gerekçeli kararın henüz Resmi gazetede yayınlanmamasını gerekçe gösterdi.

 

HABERE YORUM KAT