1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Yeni Kaşıkçı vakalarının önüne geçilmeli
Yeni Kaşıkçı vakalarının önüne geçilmeli

Yeni Kaşıkçı vakalarının önüne geçilmeli

Türkiye’de yaşayan Mısırlılar Mısır konsolosluğuna gittiklerinde karşılaştıkları zorlukları dile getirmek ve Mısır konsolosluğu çalışanları hakkında soruşturma başlatılması için Çağlayan Adliyesinde basın açıklaması yaptılar.

26 Ekim 2020 Pazartesi 13:29A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye’de yaşayan Mısırlılar vize, pasaport ve ikamet bildirimleri için Mısır konsolosluğuna gittiklerinde karşılaştıkları zorlukları dile getirmek ve Mısır konsolosluğu çalışanları hakkında soruşturma başlatılması için Çağlayan Adliyesinde basın açıklaması yaptılar.

Türkiye’de bulunan Mısırlılar, rutin resmi işlemleri ile alakalı olarak Mısır İstanbul Başkonsolosluğuna gittiklerinde hak ihlallerine maruz kalmakta. Son olarak Amr Alaa Albib Hamed Farag isimli Mısır vatandaşı 28 Eylül 2020 günü Konsoloslukta vekaletname çıkarmaya gittiği gün Konsolosluk binası içerisinde alıkonulmaya çalışılmış ve pasaportu gasp edilmişti. Amr Alaa Albib Hamed Farag hem bu olaylar esnasında işlenen suçlar hakkında hem de kendisine ve Mısır’da yaşayan ailesine yapılan tehditlerle alakalı olarak İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde suç duyurusunda bulundu.

Temmuz 2019’dan bu yana Türkiye’de ikamet eden Amr Alaa Albib Farag, Mısır’da üniversitede petrol mühendisliği okumaktayken, Mısır’da gerçekleştirilen askeri darbeye karşı çıkmış bu sebeple de okuldan atılmıştı. İlki 2014 yılında olmak üzere toplam 8 ay ailesi dahil hiç kimsenin haberi olmadan zorla kaybettirilmişti. Bu sürelerde polis ve istihbarat merkezlerinde tutularak çok ağır işkenceler maruz kalmıştı. Çırılçıplak soyma, askıda bekletme, elektrik verme, aç bırakma, dayak ve küfürlerle işkence edilen genç, sivil olduğu halde askeri mahkemede yargılanmış, uydurulmuş sahte evraklarla hakkında 5 yıllık tutuklama kararı çıkarılmıştı. İşkence altında zorla alınan itiraflarla sözde yargılanıp suçsuz yere toplam 5 yıl hapis yatmasına sebep olunmuştu. Hapishanenin kötü koşullarında sağlığı zaten kötüyken, işkencelerle de darp edilen vücudu babasının vefat haberini de kaldıramamış kısmi felç geçirmişti. Duruşmalara tekerlekli sandalyeyle götürülmüş. Yıllarca suçsuz yere hapis yattıktan sonra hakkındaki son suçlamalardan beraat kararı almış ve serbest bırakılmıştı. Ardından yurt dışına çıkan genç Türkiye’de ikamet etmekteyken yasal işlemlerini gerçekleştirmek üzere Mısır elçiliğine gittiği 28 Eylül’de elçilik çalışanları tarafından pasaportu gasp edilmiş ve alıkonulmaya çalışılmıştı.

Cemal Kaşıkçı'da girdiği Suudi Arabistan'ın elçilik binasından bir daha çıkamamıştı. Suudi Arabistan ve Mısır hak ihlalleri konusunda sicili kabarık ülkelerden, Türkiye'de ikamet eden yabancı vatandaşların özellikle de Arap vatandaşların elçilik binaları ve konsolosluk binalarına gitme noktasında kaygılar taşıdığını hatırlatalım. 

 

BASIN AÇIKLAMASI

Amr Alaa Albib Hamed Farag, Mısır vatandaşıdır ve Temmuz 2019’dan bu yana Türkiye’de yaşamaktadır. Mısır’da üniversitede petrol mühendisliği okumaktayken, Mısır’da her görüşten vatansever gençler gibi o da askeri darbeye karşı demokratik seçimlerin ve adaletli demokratik bir düzenin yürümesini istemiş ve bu sebeple askeri darbe karşıtlığı sebebiyle okuldan atılmıştır. İlki 2014 yılında başlamak üzere toplam 8 ay ailesi dahil hiç kimsenin haberi olmadan zorla kaybettirilmiştir. Bu sürelerde polis ve istihbarat merkezlerinde tutularak çok ağır işkenceler görmüştür. Çırılçıplak soyma, askıda asma, elektrik verme, aç bırakma, dayak, küfür her türlü işkenceye maruz kalmıştır. Sivil olduğu halde askeri mahkemede yargılanmış, uydurulmuş delilsiz ispatsız bir şekilde, sadece işkence altındaki itiraflarla sözde yargılanıp suçsuz yere toplam 5 yıl hapis yatmıştır. Hapishanenin korkunç koşullarında sağlığı zaten kötüyken, bir de babasının vefat haberini alınca kısmi felç geçirmiştir. Duruşmalara tekerlekli sandalyede getirilmiştir. Yıllarca hapis yattıktan sonra hakkındaki son suçlamadan beraat kararı açıklanıp serbest bırakılınca yurtdışına çıkmıştır.

Temmuz 2019’dan beri İstanbul’da yaşayan Amr Alaa Albib Hamed Farag vekaletname çıkarmak üzere 25 Eylül 2020 tarihinde İstanbul Beşiktaş ilçesinde Bebek’te bulunan Mısır İstanbul Başkonsolosluğu’na gitmiştir. Vekaletname almak üzere başvurusunu yapmış ve 28 Eylül’de tekrar gelmesi için saatli randevu verilmiştir. Bu tarihte öğlen randevu saatinde Konsolosluğa gittiğinde uzun süre bekletilmiş ve kendisine şüpheli davranışlar sergilenmiştir. Görevlilerce Konsoloslukta bizzat görüşmek için pasaportunu da alarak gelmesi halinde imza verileceği söylenerek içeri çağrılmıştır. Durumdan şüphelenen Amr Alaa, içeri girerken pasaport ile girişin tespiti olarak arkadaşı tarafından videoya çekilmiştir. İki görevli tarafından binaya alınmış, yukarı çıkması istenmiş ama kendisi direnmiş çıkmayacağını söylemiş ve detayları soruşturma dosyasında mevcut olan bir dahili hat görüşmesi yaptırılmıştır. Bu görüşmeden başına çok daha korkunç bir şeyler getirileceği şüphesi ve korkusu daha da artmış kendisini hızlıca dışarı atmıştır. Dışarda sakinleştikten sonra pasaportunu istemiş ama görevliler vermeyeceklerini söylemişlerdir. Videoya çekildiğini ve polise gideceğini belirttiğinde demir parmaklıklı kapı aralığından telefonunu zorla almaya kalkmışlar ve 15 dakika sonra pasaportu bahçe duvarından fırlatmışlardır.

Amr Alaa, olaydan sonra savcılığa suç duyurusunda bulunmuş Konsolosluktaki üst düzey görevli ve kendisini tutan iki görevli hakkında soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma sonrasında şikayetinden vazgeçmesi ve Konsoloslukta yaşananlar hakkında konuşmaması için kendisi sürekli tehdit almaktadır. Ayrıca annesi ve halen Mısır’da hapiste olan kardeşi ile tehdit edilmektedir. Türkiye’deyken kaçırılacağına, ev adresi bilindiği ve takip edildiğine dair ve can güvenliğini tehdit eden mesajlar almaya devam etmektedir. Avukatı aracılığıyla Türkiye yargı mercilerinde hukuki tüm başvurular gerçekleştirilmiştir.

Ülkesini seven, vatansever bir genç olarak sevdiği ülkesinin ve halkının özgürlüğü ve refahı içinçalışmış; yıllar boyunca gördüğü tüm ızdırap ve acılara rağmen ülkesi Mısır’a olan sevdasından ve ülkesine sadakattan vazgeçmemiştir. Bu nedenle Mısır İstanbul Konsolosluğundaki görevliler hakkında, işledikleri suçlarla alakalı olarak suç duyurularını gerçekleştirmiştir.

misirli_elcilik1.jpegmisirli_elcilik2.jpg

 

HABERE YORUM KAT