1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. Yeni Akit'e "Turp Gibi" Cezası
Yeni Akite Turp Gibi Cezası

Yeni Akit'e "Turp Gibi" Cezası

Balyozcu Çetin Doğan'ın tahliye sonrası birden iyileştiğini ve ‘turp gibi' olduğunu yazan Vakit'e, 5 bin lira para cezası...

13 Aralık 2011 Salı 12:11A+A-

Bu karara TDK bile güler....

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu muhalif basının yargı eliyle susturulduğunu iddia ede dursun, özgür medya adliye kapılarında Balyoz ve Ergenekon davasını haber yaptığı için mahkum olmaya devam ediyor.

Hakkında tutuklama kararı çıktığında hastalanan, tahliye olunca dikkat çekici bir şekilde bir anda iyileşen eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın sağlık durumunu haber yapan Vakit muhabiri 5 bin lira para cezasına çarptırıldı. Muhabiri 5 bin lira ödemeye mahkum eden mahkemenin gerekçesi ise haberde yer alan “Turp gibi” ifadesi oldu. Mahkeme hakimi Ayşe Kurtoğlu, “Turp gibi” ifadesinin “yüzünden kan damlayacak kadar sağlıklı” anlamına geldiğini, bu ifade ile TSK'nın saygın bir komutanın aşağılandığını belirtti.

DOĞAN, ‘TURP GİBİ'YE 30 BİN LİRALIK DAVA AÇTI

Balyoz darbe planı sanığı eski 1. Ordu Komutanı emekli Org. Çetin Doğan, hakkında yakama ve tutuklama kararları verildiğinde süratle rahatsızlanarak hastaneye yatırılmış, avukatlarının itirazı üzerine serbest bırakıldığında da dikkat çekici bir şekilde iyileşerek taburcu olmuştu. Vakit gazetesi ise “Balyozcular tahliyeyle turp gibi oldular” başlığı ile durumu kamuoyunun gündemine taşımıştı. Haber sonrası Çetin Doğan'ın avukatları tarafından ‘kişilik haklarına saldırı olduğu' iddiasıyla Bakırköy 6. Hukuk Mahkemesi'nde açılan 30 bin liralık tazminat davasında karar verildi.

HAKİMİN GEREKÇESİ TDK'YI BİLE GÜLDÜRÜR

Mahkeme hakimi Ayşe Kurtoğlu Vakit Muhabiri Murat Alan ve Kenan Kıran imzalı haberde Çetin Doğan'a hakaret edildiğini belirterek Vakit gazetesini 5 bin lira para cezasına çarptırdı. Hakim Kurtoğlu niyet okuyuculuğu yaparak haberde yer alan “Turp gibi” tabirinin aşağılama maksadı taşıdığını, tabirin ‘halk arasında yüzünden kan damlayan, çok sağlıklı insanlar için' kullanıldığını belirtti. Mahkeme “Turp gibi” ifadesiyle TSK'nın şerefli bir komutanına hakaret edildiğine karar vererek, gazetenin 5 bin lira para cezası ödemesine hükmetti.

FOTOKOPİYLE KARAR VERİLMİŞ

Dava dosyasında yer alan eksiklikler ise yargılamanın alelacele yapıldığını ortaya koydu.
Haberde imzası yer alan muhabir Kenan Kıran'ın yargılama esnasında unutulduğu gözlenirken, dosyada olması gereken gazete nüshasının bulunmadığı, sanıkların getirdiği bir internet sitesinden alınmış fotokopi kağıtları ile karar verildiği belirtildi.

‘TURP GİBİ' HAKARET,  ‘MÜTAREKE BASINI' DEĞİL!

Dava dosyasında dikkat çekici bir başka noktası ise davacı tarafın hakaretlerinin görmezden gelinmesi oldu. “Turp gibi” tabiri ile rencide olan darbe sanığı Çetin Doğan'ın yazılı savunmasında Vakit gazetesinden ‘mütareke basını', ‘gerici', ‘yandaş' şeklinde bahsedildi.

YARGITAY'A GÖNDERİLEN İTİRAZ DİLEKÇESİ HERŞEYİ İZAH EDİYOR

Mahkemenin verdiği kararı temyiz eden gazete muhabiri Murat Alan, temyiz dilekçesinde yargılamadaki usülsüzlüklere dikkat çekti. Alan'ın dilekçesinde şu ifadeler yer aldı:
1. Denetime elverişli gazete nüshası olmadan karar verilmiştir. Sunulan tasdiksiz fotokopiler kabul edilemez.

2. Bir kimseye “Turp gibi” demek için yüzünden kan damlaması değil bir hastalık şüphesi altında bulunması gerekmektedir. “Turp gibi” tabiri yüzünden kan damlayacak derecede sağlıklı insanlar için değil, bir hastalıktan şikayet eden kimselerin aslında (sanıldığı kadar) hasta olmadıklarını açıklamak için kullanılır. Bu yönü ile mahkemenin gerekçesi tabirin sözlük anlamı ve yayın kullanımına aykırıdır. Böylece dil kurallarına aykırı bir yorum ile adeta mahkumiyet hükmüne gerekçe üretilmiş gibidir. İşin ilginç yanı yargılama sırasında davacının sağlık durumuna ilişkin bir çok rapor sunulmuşsa da haberin yayınlandığından sonraki tarihe ait rapor sunulamamıştır.

3. Davacı halen cezaevinde olup, sağlık şikayeti bulunduğuna ilişkin herhangi bir rapor sunulamamıştır.

HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT