1. HABERLER

  2. HABER

  3. Yemenli Aktivist Boğaziçi Üniv.'nde Konuştu
Yemenli Aktivist Boğaziçi Üniv.nde Konuştu

Yemenli Aktivist Boğaziçi Üniv.'nde Konuştu

Yemenli gazeteci ve aktivist Tevekkül Karman, dün Boğaziçi Üniversitesi'nde Ortadoğu’daki gelişmeleri anlattı.

20 Mart 2012 Salı 13:32A+A-

Boğaziçi Üniversitesi’ne konuk olan Yemenli aktivist Tevekkül Karman, kimilerince “Arap Baharı” olarak adlandırılan Ortadoğu’daki diktatörlere karşı ayaklanmalarla ilgili konuştu.

Bu gelişmelerin yaşandığı ülkelerdeki rejimleri devirmenin ilk basamak olduğunu vurgulayan Karman, toplum hayatındaki değişim için yapılacak daha çok şey bulunduğuna işaret etti.

Zaman’da yer alan habere göre dünyadaki hiçbir diktatörlüğün geleceği olmadığını ifade eden Tevekkül Karman, bu sebeple Batı dünyasının diktatörlere karşı aldığı tutumu 'akıllıca bir davranış' olarak değerlendirdi. Ardından Suriye'de yaşanan katliama dikkat çekti. "Hizbullah'ın, sokaklarda çocukları öldüren bir rejimi desteklemesi utanç verici." dedi.

Söyleşide Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun kendisine Türkiye vatandaşlığı teklif ettiğini de belirten Yemenli aktivist, bundan sonra 'birinci ülkesi' olarak gördüğü Türkiye'de iyi bir vatandaş olacağının altını çizdi.

Konferansı takip eden öğrencilerin sorularını da cevaplayan Karman, örtünmenin kadının özgür kararı olduğuna işaret ederek, "Başörtüsünü takmak veya çıkarmak, kadının kararıdır. Bu konuda onu kimse zorlayamaz'' dedi.

Bir öğrencinin, Türkiye'de tutuklu bulunan gazeteciler hakkında ne düşündüğünü sorması üzerine Tevekkül Karman, Türkiye'de hapishanelerde gazetecilerin bulunduğunun kendisi için yeni bir bilgi olduğunu belirtti. Karman, "Eğer böyle bir şey varsa, meydanlarda onlar için sizinle birlikte gösteri yaparım. Şimdi Türk vatandaşıyım da. Fakat iyi bir hükümetiniz olduğunu biliyorum. İnsan haklarına, ifade özgürlüğüne karşı bir baskı varsa, bunu yeniden düşüneceklerdir. Başbakan Erdoğan'a bu konuda çağrıda bulunabilirim. Böyle bir şey Türkiye için kötü puan olur. Erdoğan ve kabinesinin ifade özgürlüğüne sahip çıkacağını düşünüyorum. Ben onlara güveniyorum." dedi.

 

HABERE YORUM KAT