1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. Yemen’de “Şii Husi Krizi” Tekrar Başladı
Yemen’de “Şii Husi Krizi” Tekrar Başladı

Yemen’de “Şii Husi Krizi” Tekrar Başladı

Yemen’de binlerce Husi kabilesi, Umran şehrinin girişini kapatarak çatışmaların yaşandığı bölgeye karargah kurdu.

26 Mart 2014 Çarşamba 12:54A+A-

Yemen’in Şii kabilesi Husiler tekrar ayaklandı. Yemen ordusu ve Husiler arasında çıkan çatışmada 12 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, binlerce Husi kabilesi elamanı Yemen’in kuzeyinde yer alan Umran şehrinin girişini kapattı. Husiler silahlı çatışmaların yaşandığı bölgeye karargah kurdu.

Husiler Yemen İslami Islah Partisi’nden olduklarını iddia ettikleri bölge valisi ve askeri yöneticisinin görevinden alınmasını istiyor.

Husiler, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur’un bölgedeki sivil ve askeri yöneticileri değiştirme sözü vermesine rağmen gereğini yapmadığı belirtiyor. Geçen Cumartesi gününden bu yana başlayan eylemlerin söz konusu yöneticileri değiştirmeyi hedeflediği bildiriliyor.

Geçen Cumartesi günü 8 Husi, iki asker ve iki de sivilin hayatını kaybetmesiyle başlayan gergin ortam bölgede devam ediyor.

Yemen Ordusu ve Husiler’in çatışma hazırlıkları içinde olduğu, bu nedenle bölgeye taraflar arasında arabuluculuk yapabilecek şahısların gönderildiği duyuruldu.

Ayrıca bölge için oluşturulan komisyon, Husiler’e şehrin girişini açması için süre tanıdı. Husiler geçen Şubat ayında Ahmar Kabilesinin bulundğu şehirleri kontrolleri altına almıştı.

Yemenli uzmanlar, Husiler’in Sada şehrinde kontrolü ellerinde bulundurduklarını, nüfuzlarını artımak için ve alanlarını genişletmek için Umran’da bu tür askeri operasyonlar düzenlediklerini belirtiyor.

Husiler ülkenin federal bir devlet haline gelmesine karşı çıktıkalarını duyurmuştu. Bazı uzmanlar, Husiler’i İran’dan destek almak ve İran’ın bölgedeki uzantısı olmakla suçluyor. 

Dünyabülteni

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT