1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. Yemen'de On Binlerce Kişi Birlik ve İstikrar Mesajı Verdi
Yemen'de On Binlerce Kişi Birlik ve İstikrar Mesajı Verdi

Yemen'de On Binlerce Kişi Birlik ve İstikrar Mesajı Verdi

Yemen'in başkenti Sana'da son haftalarda Husilerin artan hükümet karşıtı gösterileri ve şiddet eylemlerine karşı toplanan Yemen Devrim Gençliği'ne bağlı on binlerce protestocu, ''birlik'' ve ''istikrar'' mesajı verdi.

12 Eylül 2014 Cuma 14:32A+A-

Yemen'in başkenti Sana'da Sittin Meydanı'nda toplanan göstericiler sloganlar atarak hükümete destek çağrısında bulundu. Son haftalarda Husilerin artan hükümet karşıtı gösterileri ve şiddet eylemlerine karşı toplanan Yemen Devrim Gençliği'ne bağlı binlerce protestocu, ''birlik'' ve ''istikrar'' mesajı verdi.

Cuma namazının yaklaştığı saatlerde meydanda toplanan protestocular, Husilerin hükümet karşıtı eylemlerini "ülkenin birlik beraberliğini ve istikrarını bozucu faaliyetler" olarak nitelendirerek ''Husilere karşı birlik'' olup huzuru sağlama amacı hedeflediklerini belirtti.

Gösterilerde atılan sloganlar ve açılan dövizlerin ana teması ''ülke istikrarını koruma'' olarak öne çıkarkan, ülkeyi kaosa sürükleyecek her türlü eylem ve haraketin karşısında ''barışçıl yollarla'' direnileceği mesajları verildi. İrad edilen uzun ve siyasi içerikli hutbede ise Müslümanların kaostan yana değil, barışçıl yollarla ve şiddete bulaşmadan hak araması gerektiği nasihatlerinde bulunuldu.

Gösteriler kılınan namazın ardından atılan sloganlarla olaysız bir şekilde sonlandırıldı.

"Krizi bitirme" girişimleri

Husi grupların hükümet karşıtı gösterileri ve hükümet yanlısı grupların ''rutin cuma gösterileri'' cereyan ederken, Yemenli yetkililerin çözüm arayışı da sürüyor. Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, Siyasi Danışmanı Abdulkerim el-İryani ile başkent Sana Valisi Abdulkadir Hilal'i, Husi hareketinin lideri Abdulmelik el-Husi ile görüşmek üzere Sa'da kentine gönderdiği bildirildi.

Hükumet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanının talimatıyla Sa'da kentine giden temsilciler, hükumet ile Husiler arasındaki krizi bitirmek için hazırlanmış bir anlaşma taslağı götürdü.

Anlaşma taslağı, Husilerin başkent Sana'nın girişlerindeki çadırlarını kaldırması ve kentteki eylemlerini sonlandırması karşılığında dizel fiyatlarında 2,3 dolar inidirme gidilmesi ve ulusal birlik hükumetinin oluşumunu başlatmayı teklif ediyor.

Söz konusu teklife Husilerden ön onay geldiği ancak hükümet kurulmadan eylemleri sonlandırmaya karşı çıktıkları, temsilcilerin ise bu ihtilaflı meseleyi hareketin lideri Husi ile görüşmek istediği öğrenildi.

Merkezi, Yemen'in kuzey bölgesindeki Sa'da kentinde bulunan Husi hareketi "Ensarullah", İran'ın Kum kentinde eğitim gören Hüseyin Bedreddin el-Husi tarafından 1992'de kuruldu. Husi'nin 2004'te öldürülmesinin ardından liderliğini Abdulmelik el-Husi'nin yaptığı grup ile Yemen ordusu arasında o tarihten bu yana zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.

Son dönemde "hükümetin istifası" ve "akaryakıt zamlarının geri alınması" için eylem yapan Husilerin ayrıca, "elektrik kesintilerinin sona ermesi ve Husilere hükümette 5 koltuğun verilmesi" gibi talepleri bulunuyor.

Hadi, 2 Eylül Salı günü, "ülkenin krizden çıkması için" bir hafta içerisinde yeni hükümet kurulacağını ve akaryakıt fiyatlarının düşürüleceğini  açıklamış ancak Husiler eylemlerine devam etme kararı almıştı.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum