1. HABERLER

  2. HABER

  3. Yemen'de Husilerin İlerleyişi Devam Ediyor
Yemen'de Husilerin İlerleyişi Devam Ediyor

Yemen'de Husilerin İlerleyişi Devam Ediyor

Başkent Sana'yı 21 Eylül 2014'de kuşatarak 4 gün süren çatışmaların ardından kontrolü ele alan Husiler, kentte ordunun ve güvenlik güçlerinin hakimiyetini tamamen kırdı.

21 Ocak 2015 Çarşamba 16:29A+A-

Başkent Sana'yı 21 Eylül 2014'de kuşatarak 4 gün süren çatışmaların ardından kontrolü ele alan Husiler, kentte ordunun ve güvenlik güçlerinin hakimiyetini tamamen kırdı.

Husilerin bu girişimi Sana ile sınırlı kalmayarak, stratejik liman kentlerini de içine alan bir ilerleyişe dönüştü. Husiler, Sana'nın ardından Kızıldeniz kıyısında iki önemli liman kenti El-Hudeyde ve ُEl-Muha'yı da kontrolü altına aldı.

Daha önce hareketin merkezi olan Sa'da ve Amran kentlerine de sahip olan Husiler, ikinci büyük kent Taiz'e ve el-Kaide'nin kontrolünde olan el-Beyda kentine de göz dikti.

Taiz'e girebilmek için kilit konumdaki İbb kentini de kontrolü altına alan Husiler, el-Beyda'daki el-Kaide varlığını da büyük ölçüde bitirdi. Husilerin bu ilerleyişi şimdilik bu kentlerle sınırlı kalırken, son iki günde yaşanan gelişmeler Husilerin yayılımcı politikalarında ''ikinci bir merhaleye geçti'' yorumlarına neden oluyor.

''Başkanlık sarayına girilmesi Hadi için son uyarı''

Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla başlayan gerginlik, Husilerin, önceki gün Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi'nin, Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırısıyla ülkeyi yeniden dünya gündemine taşıdı.

Husilerin sarayı kuşatması, ülke medyasında Hadi için ''son uyarı'' yorumlarına neden olurken, Husilerin ülke siyasetinde ele geçirmek istediği konum ve çizdiği yol haritasında "Hadi'nin saf dışı bırakılmasının yer aldığı" belirtiliyor.

''Hadi, el-Kaide ile mücadeleden bilerek geri durdu''

Abdülmelik el-Husi'nin konuşmasındaki en önemli noktalardan biri, Paris'teki olaylardan sonra bir anda dünya gündemine giren Arap Yarımadası el-Kaidesi'nin Yemen'deki konumu oldu. Husi, Cumhurbaşkanı Hadi'nin el-Kaide ile mücadeleden bilerek geri durduğunu iddia ederek, Hadi'nin orduya örgüte saldırı emrini vermediğini öne sürdü.

Husi bu iddiası ile dünyaya da mesaj vererek, Hadi'nin el-Kaide ile mücadele etmediğini söylemeye çalıştı. Husi, Ensarullah Hareketi'nin silahlı milislerini de överek, ''Ordunun yapmadığı işi biz yaparak el-Kaide ile mücadele ediyoruz'' mesajı verdi.

Sıradaki hedef Marib

Husilerin ilerleyişi ve ülke siyasetinde artık ''tek söz sahibi grup'' olmaya çalışması, Abdülmelik el-Husi'nin konuşmasındaki bir diğer ayrıntı olarak öne çıktı. 

Husi'nin konuşmasındaki belki de en önemli ayrıntı, hareketin bir sonraki hedefinin ipuçlarını veren, ''Marib kenti ve buradaki kabilelerle savaş'' kısmı oldu. Sa'da, Amran, Sana, El-Hudeyde, El-Muha, İbb ve el-Beyda'yı kontrolü altına alan Husilerin en önemli hedefi ise şu anda Marib kenti.

Marib, ülkenin sahip olduğu doğalgaz ve petrol yataklarına ulaşabilmek için kritik bir konumda bulunuyor. Marib kenti, Suudi Arabistan tarafından desteklendiği iddia edilen Sünni kabilelerin kontrolünde bulunuyor. Zengin yataklara ve ülkenin elektrik ihtiyacını sağlayan santrallere sahip olabilmek için bu kabileleri saf dışı etmek gerektiği belirtiliyor.

Husilerin karşısında duran ve ellerinde ağır silahlar olan bu kabileler, savaşçı karakterleri ile dikkati çekiyor. Son olarak Marib'teki aşiret liderlerinden Şeyh Hamad Bin Vahid'in, "Cumhurbaşkanı Hadi, Marib'i teslim etmek için Husilerle komplo kuruyor. Hadi, Amran'ı Husilere verdi ancak Marib sakinleri, kenti Husilere teslim etmeyecek" açıklaması bölgede yeni ve büyük bir savaşın yakın olduğu yorumlarına yol açıyor.

İran: "Husileri destekliyoruz"

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti, Yemen'deki "Husileri" desteklediklerini açıkladı.

Velayeti, Hizbullah'ın Lübnan ordusunun yanında yer aldığını hatırlatarak, "Hizbullah'ın Lübnan'da üstlendiği rolü, Ensarullah'ın da Yemen'de üstlenmesini umut ediyorum" ifadelerini kullandı.

Bakanlar Kurulu toplantısı iptal edildi

Alınan bilgiye göre, Yemen hükümeti, her hafta çarşamba günü düzenlediği Bakanlar Kurulu toplantısını iptal etti. İptalin gerekçesi olarak da başkentte Husi militanlar ve Cumhurbaşkanlığı Muhafızları arasında çıkan çatışmalar gösterildi. 

Bu arada, Hadramevt'te Ahmed Mübarek Bin Nasr isimli subay kimliği belirsiz kişilerce açılan ateş sonucu hayatını kaybetti.

İçişleri Bakanlığı'na bağlı cezai soruşturma biriminde görevli subayı vuran saldırganların olay yerinden kaçtığı kaydedildi.

Aden Havalimanı'nda uçuşlar durduruldu

Ensarullah Hareketi (Husiler) mensuplarının Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna düzenlediği saldırılar nedeniyle Uluslararası Aden Havalimanı'nda uçuşlar iptal edildi.

HABERE YORUM KAT