1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. Yemen’de Husi İttifakı Zayıflıyor
Yemen’de Husi İttifakı Zayıflıyor

Yemen’de Husi İttifakı Zayıflıyor

Yemen’de büyüyen ekonomik zorluklar ve süreklilik kazanan savaş korkusu yüzünden Husilere verilen destek azalıyor.

13 Ağustos 2015 Perşembe 14:00A+A-

HAKSÖZ-HABER

Yaklaşık 10 aydır süregelen Husi iktidarının ardından bugün pek çok kesim Husilerin ülkeyi daha iyi bir noktaya götürmediğini düşünmekte.

Eylül 2014’te başkent Sana’yı ele geçirdiklerinde geniş kitleler yoksulların daha müreffeh hale geleceğini ummuştu. Fakat Husi iktidarının getirdiği tek şey büyük bir kaos ve korku oldu.

Middle East Eye’a konuşan 28 yaşındaki eski bir Husi destekçisi Abdulhamid el-Otimi “Husiler iktidarı aldığında yönetimdeki yolsuzlukları bitireceklerini düşünmüştüm. Bugün baktığımda hiçbir gelecek planlarının olmadığını görüyorum” diye konuşuyor ve Sana’da ülke için güzel şeyler yapabilecek kadar süre kaldıklarını fakat fiyasko doğurduklarını artık Sana’yı terk edip kaleleri olan Saada’ya dönmeleri gerektiğini düşünüyor.

Pek çok yatırımcı ülkeyi terk etti ve şu anda işsizlik rekor seviyesinde.

Mayıs ayında Sana’dan  Suudi Arabistan’a kaçan Ali Ebulhum adlı gazeteci de halkın yaşadığı sıkıntıları kavrayamayan Husilerin desteği yitirdiğini söylüyor.

Husiler hükümetin akaryakıta yönelik subvansiyonların kaldırıldığını açıkladığı 18 Ağustos 2014 tarihinde devrimin başladığını ilan etmişlerdi. Ebulhum bu sırada hükümet üzerinde nüfuzlu ailelerin ve büyük şirketlerin baskısını azaltmaya yarayacağı umuduyla Husileri desteklediğini belirtiyor fakat sonraki süreçte yapılanlardan dolayı bu güvenini kaybettiğini ekliyor.

Yemen Husiler ile eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarının ittifakına sahne olmuştu.

Hudeyda Üniversitesinden siyaset bilimi profesörü Dr. Nebil el-Sarcabi Husilerin ülke yönetmekten habersiz olduklarını ve Salih’in kuklası gibi hareket ettiklerini söylüyor. Salih’in 2011’de kaybettiği iktidarını yeniden ele geçirmek için Husileri kullandığını da  ekliyor.

Salih’in ülkenin daha iyi yönetilmesini değil, muhaliflerinden arındırılmasını hedeflediğini Husileri de buna yönelttiğini ilave ediyor.

Aden ve Taiz’de Suudi destekli Halk Direniş Güçleri ile olan çatışmalarda yüzlerce Husi savaşçı öldürüldü. El-Sercabi şu an devam etmekte olan sürecin geçen yılın tam tersi olduğunu, geçen yıl tedricen tüm ülkeyi kontrol altına alan Husilerin yavaş yavaş hem destekçilerini ve buna bağlı olarak da kontrol ettikleri bölgeleri kaybettiklerini vurguluyor.

Husiler ise bu yorumu kabul etmiyorlar. Bazı bölgeleri kaybetmiş olabileceklerini ama taraftarlarını yitirmediklerini söylüyorlar. Ama Sana’da kiminle konuşsanız Husilerin büyük bir prestij ve güç kaybettiğini size ifade ettiğini görüyorsunuz.  

adsiz-004.png

MEE’den Çeviren: Hasan Soylu

HABERE YORUM KAT