1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. Yemen'de Hükümetle Husiler Anlaştı
Yemen'de Hükümetle Husiler Anlaştı

Yemen'de Hükümetle Husiler Anlaştı

Yemen'de hükümetle Husiler arasında uzun zamandan beri süren krizin sonlandırılması için yürütülen müzakereler başarıya ulaştı. Anlaşmaya göre, Husiler başkentteki protestolara son verecek, karşılığında ise 48 saat içerisinde yeni hükümet kurulacak.

11 Eylül 2014 Perşembe 14:35A+A-

Reuters haber ajansının hükümetin müzakere hayetinin bir üyesine dayandırdığı bilgiye göre, Yemen'de hükümet ve Şii Husiler, haftalardır süren krize son vermek amacıyla bir anlaşma imzaladılar. 

Anlaşma, Sana Valisi Abdulkadir Helal ve Husi siyasi işlerden sorumlu temsilcisi Hüseyiz Ozzi arasında imzalandı.

Anlaşmaya göre, Husiler Yemen'in başkenti Sana'da çadır kurarak haftalardır sürdürdüğü protesto eylemlerine son verecek. Karşılığında ise 28 saat içerisinde yeni hükümet ve başbakan belirlenecek. Ayrıca ülkede haftalardır büyük protestolara sebep olan benzin fiyatlarına yapılan zam da geri alınarak fiyatlar düşürülecek.

Savunma Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, "Siyasi ilerlemenin eli kulağında ve yeni başbakanın belirlenmesi için müzakereler sürüyor."

Husi politbüro üyesi Muhammed Bekheyti yapılan anlaşmayla ilgili iyimser olduğunu açıkladı. Bekheyti, "hükümetle istişareler yeniden başladı ve inşallah bu ilerlemenin başlangıcı olur" dedi.

Daha önce Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi, petrol fiyatlarında yüzde 30 indirim yapılacağını açıklayarak Husilere kurulacak yeni birlik hükümetine katılma çağrısı yapmış ancak Husiler, Hadi'nin teklifini reddetmişti. 

BM özel temsilcisi Sana'da

Anlaşmanın imzalandığı saatlerde BM'nin Yemen özel temsilcisi Cemal Bin Ömer başkent Sana'ya ulaştı. 

Anadolu Ajansı'na konuşan kaynaklara göre, ziyaretin amacı ülkede uzun zamanda beri devam eden krize çözüm bularak toplumsal anlamda bir kaos oluşmasını engellemek.

Husiler gösteri düzenliyordu

Muhalif Şii Husi Hareketi lideri Abdulmelik Husi ise, taraftarlarına Sana'daki Tağyir Meydanı'nda bugün "tırmanışa geçmeleri" ve taleplerinin karşılanması için hükümete baskı yapmaları çağrısında bulunmuştu.

Harekete ait Mesira kanalına konuşan Abdulmelik Husi, "hükümetin düşürülmesi, akaryakıta devlet desteğini kaldırma kararının iptali ve ulusal diyalog konferansında alınan kararların uygulanması" taleplerine yanıt gelmediği takdirde "stratejik ve büyük adımlar" atılacağı uyarısında bulundu. 

Hükümetle müzakereleri sürdürdüklerini ancak henüz bir sonuç elde edemediklerini ifade eden Husi, Cumhurbaşkanı Hadi'den söz konusu taleplerini yerine getirmesini istemişti.

Başkent Sana'da düzenlenen gösterilerde havalimanı yolunu kapatan Husilere polis müdahele etmiş ve müdahale sırasında çok sayıda gösterici ölmüştü.

Al Jazeera, Reuters ve AA

HABERE YORUM KAT