1. HABERLER

  2. HABER

  3. YDGH'ye Çocuk Teslim Edenlere Hapis İstemi
YDGH'ye Çocuk Teslim Edenlere Hapis İstemi

YDGH'ye Çocuk Teslim Edenlere Hapis İstemi

Diyarbakır'da bir okulun önünde "kapkaç" yaparken yakaladıkları çocuğu polis yerine PKK yanlısı olduğu öne sürülen derneğe teslim ettikleri gerekçesiyle tutuklanan 6 sanığın 9 yıldan 24 yıla kadar hapsi istendi.

02 Temmuz 2015 Perşembe 16:41A+A-

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede, 18 yaşından küçük C.O'nun 5 Mayıs'ta bir ortaokul önünde hırsızlık yapmaya çalışırken okulda hizmetli olarak görevli Osman K. ve müdür yardımcısı Mehmet Z. tarafından yakalandığı belirtildi.

Osman K'nin emniyeti aradığı ve bir süre beklenildiği kaydedilen iddianamede, herhangi bir görevlinin gelmemesi üzerine kaplaç zanlısı çocuğun okul müdürü Şeyhmus A'nın odasına götürüldüğü ifade edildi.

C.O'nun müdür yardımcıları şüpheliler Recep B. ve Nusreddin İ'nin de bulunduğu okul müdürü odasında alıkonulduğu belirtilen iddianamede, şunlar kaydedildi:

"Şüpheli Nusreddin İ, şüpheli Abdullah D. ile telefon görüşmesinin ardından mağdur C.O, Bağcılar semtindeki Eşit Özgür Yurttaş Derneğinin yöneticisi şüpheli Faruk G'ye teslim edildi. Bu şüpheli, mağdur çocuğu alarak derneğe götürerek dernek başkanı Şeyhmus A. ile alıkoydular."

"Eylemlere katılması için tehdit edildi"

Dernek başkanının, PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H üyesi 2'si erkek 3 kişiyi derneğe çağırdığı kaydedilen iddianamede, "Derneğe gelen YDG-H mensupları mağduru fırça sapıyla bacağına vurarak darbetti. Bu kişiler daha sonra mağduru hırsızlık suçundan affederek düzenli olarak derneğe gelmesi ve YDG-H adına eylemlerde bulunması yönünde tehdit içerikli beyanlarda bulunduğu anlaşılmıştır" denildi.

Dernekte arama yapıldı

Soruşturma kapsamında söz konusu dernekte arama yapıldığı ifade edilen iddianame, PKK örgütünü simgeleyen sözde bayrak ve örgüt mensuplarının fotoğraflarının bulunduğu belirtildi.

Dernekte ayrıca örgütün propagandasının yapıldığı bazı kitaplara da mahkeme kararıyla el konulduğu kaydedildi.

"YDG-H'nin sorgu ve cezalandırma merkezi"

İddianamede, YDG-H'nın şehir merkezlerinde güvenlik güçlerine alternatif bir yapı oluşturmak suretiyle PKK örgütü adına sözde sorgulama ve cezalandırma yaptığı vurgulanarak, "YDG-H mensupları Bağcılar Eşit Özgür Yurttaş Derneğini yapmış oldukları yasa dışı sorgulama ve cezalandırma merkezlerinden biri olarak kullanmıştır" ifadesi kullanıldı.

"Benim için 'derneğe verelim cezasını onlar versin' dediler"

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğündeki ifade işlemlerinin ardından kendisini alıkoyan ve derneğe götüren kişileri teşhis eden mağdur C.O, ifadesinde, şüphelilerden Şeyhmus A. ve Mehmet Z'nin kendisiyle ilgili aralarında geçen diyaloğu şöyle anlattı: 

"Benim için şüpheli Mehmet Z, 'Polise verelim', demesi üzerine Şeyhmus A, 'Polise vermeyelim, polis alıyor hemen bırakıyor, bunu derneğe verelim, cezasını onlar versin' diyerek dernek yöneticisine telefon açtılar. Daha sonra beni derneğe götürdüler. Dernek başkanı Şeyhmus A, 'Neden hırsızlık yapıyorsun, şimdi YDG-H'yi çağıracağım, onlarla konuşacaksın' diyerek YDG-H mensuplarını derneğe çağırdı."

İddianamede, mağdurun ablası M.O'nun ifadesine de yer verildi. Kardeşi C.O'nun derneğe götürüldüğünü öğrenince annesi Y.O ile onu almaya gittiklerini belirten M.O, şunları söyledi:

"Kapıda şüpheli dernek başkanı Şeyhmus A. bizi karşıladı. Kardeşimin ayakkabılarını gördükten sonra bir odaya girdik. Burada kardeşimin başında ellerinde sopa olan 2'si erkek 3 kişi vardı. Kardeşimi alıp çıkmak isterken bu kişiler engel oldu. Dışarıya çıkarttıklarında şüpheli Şeyhmus A ile tartıştık. Şeyhmus A, 'gidin istediğiniz yere şikayet edin bir şey çıkmayacak' şeklinde söylemlerde bulundu."

Hapis istemi

İddianamede, aralarında okul müdürü ve 3 yardımcısının bulunduğu sanıklar Şeyhmus A, Mehmet Z, Recep B, Nusreddin İ, Şeyhmus A. ve Faruk G. hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçlarından 9 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası istendi.

Sanıkların yargılanmasına Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde önümüzdeki günlerde başlanacak.

AA

Etiketler : , , , , ,

HABERE YORUM KAT