1. HABERLER

  2. HABER

  3. Yasadışı Dinlemeye 130 Yıl İstemi
Yasadışı Dinlemeye 130 Yıl İstemi

Yasadışı Dinlemeye 130 Yıl İstemi

Erzurum merkezli yasa dışı dinleme soruşturmasının iddianamesi hazırlandı. Şüpheli polislerin 25 yıldan 130 yıla kadar hapsi isteniyor.

09 Şubat 2015 Pazartesi 14:57A+A-

Erzurum'da "yasadışı dinleme" iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, eski istihbarat şube müdürü Hurşit Uçak'ın da aralarında bulunduğu 20 şüpheli hakkında, "Haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi, kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği, suç uydurma, suç işlemek maksadıyla örgüt kurma, yönetme ve üye olma" suçlamasıyla iddianame hazırlandı. İddianamede şüpheliler hakkında 25 yıldan 130 yıla kadar hapis cezası istendi.

162 sayfalık iddianameyi kabul eden Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Uçak hakkında yakalama kararı çıkardı.

Romanya’da gözaltına alınan polis de şüpheli

İddianame, gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan eski istihbarat şube müdürü Hurşit Uçak, emniyet amirleri Yücel Bilgiç, Serkan Doğan, Soysal Aktürk, Baş Komiser Aslan Kartal ile bir süre önce Romanya'da yakalanan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bahsettiği Sedat Zavar ve diğer 14 şüpheli hakkında.

Müştekiler Abdulsettar Demir, Erdal Güzel, Mehmet Çakır ve oğlu Şükrü Yiğit Çakır'ın, "içerik itibarıyla gerçeğe aykırı memur raporu ve iletişime müdahale talep formu tanzim edilerek usulsüzce dinlendikleri, dinlemelerle ilgili uzatma kararlarının da usulsüzce alındığı" belirtilen iddianamede, bu yöntemle kişisel verilerin hukuka aykırı şekilde elde edildiği savunuldu.

İddianamede, mağdurların dinlenmesine ilişkin işlemin sonlandırılmasıyla toplanan verilerin, "silme-kıyma" yöntemiyle imha edildiği, dosya içerisinde de buna dair tutanakların mevcut olduğu vurgulandı.

"Amaç, görevlerini kötüye kullananların belirlenmesi"

Başsavcı Vekili Kavukçu, iddianamenin "Olayların değerlendirilmesi" bölümünde ise şu ifadelere yer verdi:

"Soruşturmanın amacı, görevlerini layıkıyla yerine getiren kamu görevlilerini suçlamak, memleket asayişinin temini hususunda fevkalade bir vazifede bulunan, bu anlamda özveriyle görev yapan emniyet teşkilatını hedef almak değildir. Soruşturmamızın amacı kanun ve ilgili mevzuat tarafından kendilerine verilen yetkileri kötüye kullanarak, mağdurların temel hak ve hürriyetleri kapsamında bulunan haklarını ihlal eden, yukarıda sayılan suçları fikir ve irade birliği doğrultusunda sistematik bir biçimde işleyen faillerin tespiti ile tecziyelerinin temin edilmesidir. Bu yüzden şüphelilerin görevlerini ifa ettiklerinden dolayı cezalandırıldıkları şeklinde kamuoyuna da yansıyan görüş ve iddia doğru değildir. Unvan ve sıfatları ne olursa olsun, kamu görevlileri devletin asli ve sürekli faaliyetlerinin devamı bakımından hukuka ve devlete bağlı kalarak görevlerini ifa etmek zorundadırlar. Bu bakımdan, kişinin görevini dürüstçe ve eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi esas olup, bu minvalde ifa edilmiş bulunan vazifeleri gerekçe göstererek savunma için argüman geliştirmek doğru değildir."

İddianamede, ayrıca eski istihbarat şube müdürü Hurşit Uçak ile diğer şüphelilerin de ifadeleri yer aldı.

5 ilde operasyon düzenlenmişti

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, "yasa dışı dinleme" iddialarıyla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında, 29 Aralık 2014'te Ankara, İstanbul, Kahramanmaraş, Bolu ve Düzce'de düzenlenen eş zamanlı operasyonda, eski Erzurum Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak ile emniyet amirleri Serkan Doğan, Soysal Aktürk, Yücel Bilgiç ve başkomiser Aslan Kartal gözaltına alınmış, 14 kişinin ise şüpheli sıfatıyla ifadesine başvurulmuştu.

Şüpheliler, "haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi, kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği, suç uydurma, suç işlemek maksadıyla örgüt kurma, yönetme ve üye olma" suçlamasıyla sevk edildikleri mahkemece serbest bırakılmıştı.

HABERE YORUM KAT