1. HABERLER

  2. HABER

  3. Yargıtay, Ertosun’u Haksız Buldu
Yargıtay, Ertosun’u Haksız Buldu

Yargıtay, Ertosun’u Haksız Buldu

HSYK üyesi Ali Suat Ertosun ile Ergenekon şüphelisi Engin Aydın’ın buluşma fotoğrafının yayınlanması suç değil.

06 Mayıs 2013 Pazartesi 11:51A+A-

Metin Arslan'ın haberi:

Yargıtay, Ergenekon soruşturmasını yürüten hâkim ve savcıları görevden almak için teklif hazırlayan dönemin HSYK üyesi Ali Suat Ertosun ile Ergenekon şüphelisi Engin Aydın’ın buluşma fotoğrafının yayınlanmasını basın özgürlüğü saydı.

Basının ‘bilgilendirme, öğretme, aydınlatma ve yönlendirme yetki ve sorumluluğu’na atıf yapan Yargıtay, haberleri ‘eleştiri sınırları içinde ve görünür gerçeğe uygun’ olarak değerlendirdi. HSYK’da kararname krizinin yaşandığı 2009’da Star Gazetesi’nin yayımladığı fotoğraf ve haberler üzerine, Ertosun tazminat davası açmış, yerel mahkeme tazminata hükmetmişti. Ancak bu karar Yargıtay 4. Hukuk Dairesi tarafından bozuldu.

HSYK'da kararname krizinin yaşandığı 2009'un Temmuz ayında Star Gazetesi, Ali Suat Ertosun'un Ergenekon sanığı Engin Aydın'a yaptığı ziyaretin fotoğraflarını yayımladı. “Ergenekon sanıkları ile buluşmadan HSYK'ya” ve “Ergenekon sanığı Engin Aydın, HSYK ile olan ilişkilerini anlatıyor: HSYK'da işi Kadir ve Suat halleder” haberleri üzerine Ertosun, kişilik haklarına saldırıldığı gerekçesiyle Star aleyhine Ankara 21. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne tazminat davası açtı. Mahkeme, “Haberde ima edilen davacının Ergenekon sanıklarını koruma amaçlı yargıdaki örgütlenme olarak nitelendirilen eylemlerini kanıtlamaktan uzak olduğu, öz ve biçim dengesinin davacının aleyhine bozulduğu” gerekçesiyle tazminata hükmetti. Ancak karar, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi tarafından bozuldu.

alisuatertosun-enginaydin.jpg

Basının ‘bilgilendirme, öğretme, aydınlatma ve yönlendirme yetki ve sorum-luluğu’na atıf yapan Yargıtay'ın bozma gerekçesinde şu görüşler dile getirildi: “Davaya konu yazı bir bütün olarak değerlendirildiğinde; davacının basına yansıyan fotoğraflarına da yer verilmek suretiyle, kamuoyunda Ergenekon davası olarak bilinen davada yargılanan kimi sanıklarla çekilmiş fotoğrafları ve kamuoyuna ‘kararname krizi' olarak yansıyan olaya ilişkin haberlerin eleştirel biçimde kaleme alındığı, yazının dava açılmadan kısa süre önce vefat ettiği anlaşılan ve Ergenekon sanığı olduğu bildirilen Adalet Bakanlığı emekli müşaviri Engin Aydın'ın 3. Ergenekon iddianamesi eklerinde bulunan not defteri ve iletişim tespit tutanakları içeriğinden bahsedilerek hazırlandığı, bu itibarla davacı hakkındaki haberin görünür gerçeğe uygun olduğu, yargılama sonunda iddiaların doğru çıkmamasının yayın tarihindeki görünürdeki gerçekliği ortadan kaldırmayacağı ve davalıların da haber nedeniyle sorumlu tutulmayacağı kabul edilmelidir.”

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Ertosun’un aynı gazetede Mehmet Bekaroğlu ile yapılan bir söyleşiye açtığı davada verilen ret kararını da onadı. Yapılan söyleşide Bekaroğlu, Hayata Dönüş Operasyonu sırasında ceza ve tevkif evleri genel müdürü olan Ali Suat Ertosun hakkında “Hayata Dönüş operasyonu, iddia ediyorum, bir Ergenekon operasyonudur.” demişti. Ertosun, bu haberle ilgili Ankara 23. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne tazminat davası açtı. Yargıtay, tazminat talebini reddeden yerel mahkemenin kararını da yerinde buldu.

ZAMAN

 

HABERE YORUM KAT