1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÜRDÜN

  4. Yahudi yerleşimcilerin gözü Ürdün vadisinde
Yahudi yerleşimcilerin gözü Ürdün vadisinde

Yahudi yerleşimcilerin gözü Ürdün vadisinde

Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria'nın doğusundaki Ürdün Vadisi'nin ilhak edilmesini talep ettiği ifade ediliyor.

04 Ekim 2023 Çarşamba 18:36A+A-

Yahudi yerleşimciler, geçtiğimiz hafta başlatılan bir kampanyayla Ürdün Vadisi'nin İsrail'e ilhakı talep edildi. İlhakın "ulusal bir mutabakat konusu" olduğu ifade edilerek İsrail hükümetine stratejik bölgeyi ilhak etme çağrısında bulunuldu.

Yerleşimciler Ürdün Vadisi'nde çeşitli yollara bölgenin ilhak edilmesi talebini dile getiren tabelalar yerleştirildi. İsrailli sosyal medya hesapları da sosyal medya platformu X'te aynı talepleri dile getirdi.

Ürdün Vadisi'nin kuzeyindeki Ayn el Beyda Filistin köyü sakini ve insan hakları aktivisti Faris Fukaha The New Arab'a yaptığı açıklamada, "Son günlerde Ürdün Vadisi'nin çeşitli bölgelerinde bu işaretleri görüyoruz, aynı zamanda yerleşimcilerin Ürdün Vadisi'ndeki Filistinli topluluklara yönelik şiddeti de artıyor" ifadelerini kullandı.

Fukaha, "Geçen hafta yerleşimciler Eriha'nın sadece bir kilometre dışındaki Diyuk köyünde çiftçilere fiziksel saldırıda bulundu. Filistinlilerin hayvanlarına ya da diğer mülklerine yerleşimcilerin saldırmadığı tek bir gün bile yok" ve ekledi:

"Bazı yerleşimciler mevcut koşullardan, özellikle de cezasızlıktan ve Araplarla yapılan normalleşme anlaşmalarından cesaret alıyor gibi görünüyor. Tabii ki İsrail hükümetinin Ürdün Vadisi'ndeki politikası ilhakı adı konulmamış bir gerçek haline getirdi. Yerleşimlerin genişlemesi ve yerleşimcilerin şiddetinin muhafaza altına alınması, birçok Filistinli aileyi topraklarını terk etmeye ya da ekip biçmeyi bırakmaya zorlarken, aynı zamanda çevremizdeki manzara giderek daha fazla İsraillileşmiş görünüyor."

Ürdün Vadisi, Batı Şeria topraklarının yüzde 30'unu teşkil ediyor. Eriha kentinin kentsel alanı hariç tamamı İsrail tarafından "C Bölgesi" olarak sınıflandırılıyor ve burada Filistinlilerin inşaat yapmaları yasak.

HABERE YORUM KAT