1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. “Yabancı Savaşçılar” Suriye’de Ne mi Arıyor?
“Yabancı Savaşçılar” Suriye’de Ne mi Arıyor?

“Yabancı Savaşçılar” Suriye’de Ne mi Arıyor?

İdlip’te Suriyeli direnişçilerle görüşen El-Cezire muhabirinin haberi “yabancı savaşçılar”la ilgili muhaliflerin yaklaşımını

01 Kasım 2012 Perşembe 14:00A+A-

HAKSÖZ-HABER

El-Cezire muhabirinin İdlip’te görüştüğü muhalifler yabancı savaşçıların kendilerine yardımcı olmak için Suriye’de bulunduklarını söylüyor.

Hepsi muhalif savaşçılar. Hepsi gönüllü. Ama hepsi Suriyeli değiller. İşte Liva el-Umma. Kaddafi’nin devrilmesinden sonra Suriye’deki isyancılara destek için gelen Libyalı Mehdi el-Haraki tarafından oluşturulmuş bir birlik. Burası onların ülkesi olmayabilir ama onlar için İslam Ümmetinin sınırları yok zaten.

Birliklerinin tüm Müslümanlara açık olduğunu söylüyorlar. Suriye’de rejime karşı savaşan yabancı savaşçılar özellikle Batı’da çok kaygılı bir şekilde ele alınıyor. Bu insanlar açısından ise Suriye’de bulunmalarının meşruiyetini tartışmak anlamsız, Batılıların kendilerini damgalamalarını da önemsemiyorlar.

“Batılı Güçler Zayıflamamızı İstiyor!”

Şu önemli noktayı vurgulamak istiyorum. Batılılar belli bir önyargıyla bakıyorlar. İslamcı, Selefi, cihadist, terörist, Kaideci gibi yaftalar yapıştırıyorlar. Ya Suriye’de her gün katledilen kadınlar, çocuklar… Bunlar için bir şey hissetmek ve yardımcı olmak gerekmiyor mu?” diyor Ebu Leys. Kendisi Humus’tan bir Suriyeli. İçlerinde yabancı savaşçılar da olan ama Suriyelilerin ana gövdesini oluşturduğu binlerce savaşçıya sahip bir birlik Liva el-Umma.

Batılılar silah ulaşımını engellemek için bahane arıyorlar. Silahlanmamız onların menfaatine değil. Zayıf olmamızı istiyorlar. Bu toplumun tümüyle darmadağın olmasını istiyorlar. Çok açık ki kendi oyunlarını oynuyorlar.

Batılılar ve uluslararası kamuoyu sözlerle kendilerini destekliyor gözükse de bu savaşçılar asla kendilerine destek verileceğine inanmıyorlar. 

“Biz Yerli ve İslami Bir Hareketiz!”

Bu görüş bir başka muhalif örgüt, Sukur-uş Şam tarafından da paylaşılmakta. Ebu Muhammed Mühendis örgütlerini mutedil bir İslamcı hareket olarak tanımlıyor. Batı’nın Suriye halkına yardım etmemek için sertlik yanlısı oluşumları bahane olarak kullandığını söylüyor.

Bize yardım etme pozisyonunda olan her ülkenin kendi gündemi var. Fransa’nın kendi gündemi var, Amerika’nın kendi gündemi var. Oysa biz yerli ve İslami bir hareketiz. Ve her türlü harici gücün dayattığı gündemi reddediyoruz.

Muhalifler yabancı savaşçıların varlığını reddetmiyorlar fakat sayılarının abartıldığını iddia ediyorlar.

 

HABERE YORUM KAT

5 Yorum