1. HABERLER

  2. HABER

  3. 'WSJ' Hakan Fidan'ı Neden Hedef Aldı?
'WSJ' Hakan Fidan'ı Neden Hedef Aldı?

'WSJ' Hakan Fidan'ı Neden Hedef Aldı?

Başbakan Yardımcısı Atalay, katıldığı bir programda konu ile ilgili yorum yaptı.

14 Ekim 2013 Pazartesi 07:25A+A-

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, son dönemde MİT ve Hakan Fidan ile ilgili yapılan değerlendirmeleri, "Türkiye'nin daha kişilikli, daha bağımsız politika izlediğinin bir ifadesi" şeklinde yorumladı.

Beşir Atalay'a katıldığı bir televizyon programında,  ABD gazetelerinden Wall Street Journal de MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında "bağımsız politikalar izlemekle" suçlandığına yönelik bir yazı bulunduğu hatırlatıldı. Atalay, yazının enteresan ama önemli olduğunu söyledi.

İSRAİL İSTİHBARATI ORTADOĞU'DA ABD'NİN REHBERİ KONUMUNDA

Kendi yorumunu yapabileceğini vurgulayan Atalay, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Amerika'nın Ortadoğu ile ilgili özellikle istihbari bilgilendirmesinde daima İsrail istihbaratının ve İsrail'in rolü vardır. Yani bir anlamda Ortadoğu politikalarında rehberlik yapar. Amerikan istihbaratıyla İsrail istihbaratının çok içli dışlı çalıştığı zaten bilinir. Türkiye'de zaman zaman bunlarla daha irtibatlı olmuş geçmişte. Özellikle, tabii Amerika'nın Ortadoğu politikasında Türkiye'nin rolü, bizim dönemimizde biraz artmıştı. Özellikle Obama döneminde. Şu son dönemde biraz azaldı. Tabii orada da İsrail faktörü başta geliyor."

DEĞERLENDiRMELER" İSTİHBARAT OYUNU"

Atalay, "Aslında şu günlerde MİT ile ilgili ve Hakan Fidan ile ilgili yapılan değerlendirmeler, Türkiye'nin daha kişilikli, daha bağımsız politika izlediğinin bir ifadesi. Diyelim ki çözüm süreci ve buna benzer politikalar daima çok yönlü paylaşımla, mesela bundan önceki Oslo vesaire Avrupa'da yapılıyor görüşmeler. Avrupa'daki bazı kuruluşların organizasyonu ve hakemliği içinde vesaire... Türkiye ilk defa kendisi bu politikasını yürütüyor. Başkalarından bağımsız ve bunlar başkalarını rahatsız ediyor. Yani şu anda, özellikle Amerika, İsrail istihbaratı ve burada Türkiye ile ilgili biraz da suçlama, hatta dikkat ederseniz oraya İran motifi de karıştırıyorlar. Oradaki şey şudur: Eğer İsrail ile işbirliği yapmıyorsanız veya irtibatsızsanız mutlaka sizi Ortadoğu'da lekelemek için kendilerince bir İran irtibatı kurarlar. Oraya da onu koyuyorlar. Bu bir istihbarat oyunu. Tamamen öyle görüyorum. Türkiye'nin burada bağımsız, kişilikli bir politika izlemesi ve İsrail'in oyununa falan... Amerikalısı, İsraillisi... Neticede bununla ne diyor, Türkiye istihbaratına ve istihbaratın başındaki kişiye güvenmiyoruz diyor. Bu haberin özü o." dedi.

TRT Haber

HABERE YORUM KAT