1. HABERLER

  2. HABER

  3. Venezuela'da Muhalefet Kazandı
Venezuela'da Muhalefet Kazandı

Venezuela'da Muhalefet Kazandı

Ekonomik kriz ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle zor günler geçiren Latin Amerika ülkesi Venezuela'da Hugo Chavez'in Sosyalist partisi 16 yıl sonra ilk kez seçimleri kaybetti. Demokratik Birlik koalisyonunun üçte iki çoğunluğa ulaşması bekleniyor.

07 Aralık 2015 Pazartesi 15:00A+A-

Venezuela’da 16 yıldan sonra ilk kez Sosyalist iktidar Pazar günkü seçimlerde kaybetti. Demokratik Birlik koalisyonu, şu ana kadar sayılan oylara göre parlamentodaki 167 koltuktan en az 99’unu kazanarak çoğunluğu elde etti.

29 milyon nüfuslu ülkede, Hugo Chavez’in 1999’da kurduğu ‘Chavismo’ hareketi ilk kez bir seçimi kaybetmiş oldu. Chavez’in yardımcısı olarak göreve başlayan ve 2013’te Devlet Başkanlığı görevine gelen Nicolas Maduro, yenilginin nedeninin kendisine yönelik ekonomik bir savaşın sonucu olduğunu savundu.

Seçimin galibi Demokratik Birlik koalisyonunun liderlerinden Jesus Torrealba ise, “Seçim sonuçları, demokratik olmayan bir hükümeti demokratik yollarla devirdi” dedi.

maduro-reuters.jpg

Kriz nedeniyle zor günler geçiren Venezuela ekonomisi, dünyanın en yüksek enflasyonuna sahip. Ülkenin ihracatının yüzde 96’sını petrol oluşturuyor. Küresel petrol fiyatlarının yakın zamanda hızla düşmesi de Venezuela ekonomisine darbe vurdu.

Seçimin kesin sonuçları açıklandığında Demokratik Birlik’in meclise 113 milletvekili göndermesi bekleniyor. Üçte ikilik çoğunluk sayesinde, tarafsızlığını yitirdiğine inanılan seçim kurulu ve yargı organlarının yenilenmesi ve hapisteki Leopoldo Lopez gibi muhalif liderlerin affedilmesi bekleniyor.

Ayrıca koalisyonun gündeminde 2016’da başkanlık seçimlerini yenilemek üzere referandum düzenleyip, tartışmalı bir sonuçla seçilen Maduro’nun devlet başkanlığını sonlandırma fikri de var. Latin Amerika ülkesi Arjantin’de de bir ay önceki devlet başkanlığı seçimlerini merkez sağ partinin adayı kazanmıştı.

Kaynak: Reuters

HABERE YORUM KAT