1. HABERLER

  2. HABER

  3. Van’da Doktor Sıkıntısı
Van’da Doktor Sıkıntısı

Van’da Doktor Sıkıntısı

Van Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde doktor sıkıntısı yaşanıyor. Köylerden yola çıkıp, sabaha karşı hastaneye ulaşan hastalar saatlerce beklemelerine rağmen doktor yüzü görmeden hastaneden ayrıldıklarını söylüyor.

05 Şubat 2015 Perşembe 12:26A+A-

Van, Doğu Anadolu Bölgesi'nin aynı zamanda sağlık hizmetlerinde önemli merkezlerinin başında. Kente her gün kendi köy ve ilçeleri dışında, civar illerden de çok sayıda hasta akın ediyor. Ancak Van'daki doktor sayısı bu hasta yoğunluğunu kaldıramıyor. Van Bölge Kadın ve Doğum Hastanesi de en sıkıntılı sağlık merkezlerinin başında; 25 doktor kapasiteli hastanede, 14 doktor görev yapıyor. Bir doktor günde ortalama 60 ila 70 hastaya bakmak zorunda kalıyor.  

Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Birliği açıklamasına göre, doktor yetersizliği yüzünden hastane yüzde 50 kapasiteyle çalışıyor.

Vatandaşlar da, saatlerce bekleyip doktor göremeden hastaneden ayrıldıklarını, haftalarca uğraşmalarına rağmen  randevu alamadıklarını anlatıyorlar. 

‘’Acil doktor göndersinler’’

Barış Acar, 15 gündür Kadın ve Doğum Hastanesi'nde randevu almaya çalışıyor. Telefon ve internetten randevu alamayınca çareyi hastaneye gelerek doktor bulmaya çalışmakta bulmuş.

Acar, "Günlerdir randevu almak için çabalıyoruz. Bir türlü randevu vermediler. Sürekli aradım. Ama sonuç alamadım. Şimdi buraya geldim. İki doktorla görüştüm. 'Randevusuz alamayız' dediler. Şimdi bekliyoruz. Doktor sıkıntısı çok var. Bakalım ne olacak... Acilen bölgeye doktor gönderilsin. Yani bir şekilde çözüm bulunsun" diyor.

Şahabettin İnceoğlu ise, merkeze bağlı bir köyde oturuyor. Kardan kapalı olan köy yolunu bin bir zorlukla aşıp hastaneye gelmiş.

Hastasının adını yedek listeye yazdırmayı başarabilen İnceoğlu, gecikince hastasını muayene ettirememiş:

"Yollarımız kapalıydı. Randevu da almıştım. Yedek listeye adımızı yazdırmıştık. Şimdi geldik yedek listede adımız yok. Muayene olamıyoruz. Başhekimin yanına çıktım. Bizi boş çevirdiler. Şimdi köye dönmek zorundayız. Uzak yerden geliyoruz. Neden olarak 'sabah erken gelmemişsin' dediler. Sabah 5’de burada olmam gerekiyormuş. Ben de 'yollar kapalıydı gelemedim' dedim. Ama nafile sonuç alamadım. "

‘’Devlet çözüm bulmalı"

Sabri Koykaç da muayene olamayanlardan. Doktorların Van’dan gitmemesi için önlem alınması gerektiğini belirten Koykaç, "İnternetten ve 182’den randevu almaya çalışıyorum. Ama, 'dolu' cevabı alıyorum. Sabah 3’te geleceksin. Sonra istediğin doktoru da bulamayacaksın. Sıkıntıların önüne geçmek gerekir. Çözüm bulmak lazım, devlet çözüm bulmalı" diye konuştu.

‘’Van’daki doktor sıkıntısı, yanlış uygulamaların sonucudur’’

Van’daki doktor sıkıntısıyla ilgili olarak sorularımızı yanıtlayan Van Tabip Odası Başkanı Çetin Kotan, sıkıntının en büyük nedeni olarak  hekim sayısında azalmaya gidilmesini gösterdi.

Kotan, "Kadın Doğum, Genel Cerrahi, Göğüs Cerrahisi, Beyin Cerrahisi gibi telafi edilemez bir takım branşlarda sayısal azalmaya gidilme kararı alındı. Bunun ciddi yansımalarını görmeye başladık ve bu giderek artacak" dedi.

 Kotan, şöyle konuştu:

"Doktor sıkıntısını kadın doğumda çok can yakıcı bir şekilde görmeye başladık. Bunun en acı, en dramatiği Van Kadın Hastanesi'dir. Buranın bölge hastanesi olma gibi bir özelliği var. Çevre illerden ve ilçelerden çok ciddi hasta akını oluyor. Uzman hekim sayısı 20 civarıdır, şu an 8 uzman hekim görev yapıyor. Doğurganlık fazla olduğu için ciddi bir hasta birikimi oluyor. İsteğe karşılık veremiyor. Biz bu durumdan sağlık bakanlığını ve tüm kesimleri haberdar ettik. Yetişen kadın doğum hekimi az olduğundan Van’a yeterince kadın doğum uzmanı atanamıyor. Doğurganlık oranının fazla olduğu bu kente ayrımcılık yapılmamalı kadın doğum uzmanı arttırılmalıdır"

‘’Bir haftaya sıkıntı çözülür’’

Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Opr. Dr. Özcan Öktem sorunun kısa bir süre içinde giderileceğini söyldi. Bir hafta içinde yeni doktorların göreve başlayacağını belirten Öktem şöyle konuştu:

"Doktor sıkıntısı il ve ilçelerde var. Şu anda yüzde 50 kapasiteyle çalışıyoruz. En geç bir hafta içinde çözülecek. Sürekli bakanlığa konuyu iletiyoruz. Kadın doğum hastanesinin doktor kapasitesi 25’tir. Şu anda 14 doktor var. Sayı yetersiz. Yeni doktor atamalarının bir hafta içinde yapılmasını bekliyoruz"

Al Jazeera

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum