1. HABERLER

  2. HABER

  3. Vali, Gezi Parkı Eylemcileriyle Görüştü
Vali, Gezi Parkı Eylemcileriyle Görüştü

Vali, Gezi Parkı Eylemcileriyle Görüştü

Gezi Parkı eylemcileriyle buluşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu Türkiye'de örneği görülmemiş bir toplantı yaptı.

14 Haziran 2013 Cuma 12:33A+A-

'Kimsenin Gezi Parkı'ndan mağlup hissederek ayrılmasın arzu etmiyorum' diyen Mutlu, biber gazından başka müdahale seçenekleri aradıklarını söyledi. Sabahın ilk ışıklarına kadar süren toplantıdan herkes mutlu ayrıldı.

Gezi Parkı eylemcileri ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun beklenen buluşması dün gece gerçekleşti. Başından bu yana Gezi Parkı eylemlerinin içinde aktif olarak yer alan yaklaşık 150 genç Vali Mutlu'yu sorularıyla terletti. Toplantıda zaman zaman tansiyon yükseldi ama sonu mutlu bitti. 5 saat boyunca gençler konuştu Vali Mutlu dinledi, onlar sordu Vali cevapladı. Özelliği itibariyle tarihinde bir ilk olan toplantıyı Yeni Şafak da takip etti.

Toplantıda sürekli bunun gecikmiş bir buluşma olduğuna vurgu yapan Vali Mutlu daha çok gençleri dinlemek ve sorularına cevap vermek istediğini belirtti. Toplantının başında TRT kısa bir süre görüntü aldı ancak daha sonra basına kapalı devam etme kararı alındı. Oldukça demokratik bir ortamda yapıldığı göze çarpan toplantıda internetten canlı yayın yaptığı tespit edilen şahsa Vali Mutlu ve eylemciler sert tepki gösterdi. Toplantıya katılan gençler şahsın dışarıya çıkarılmasını istedi. Valiye soru sormak için söz alan bir şahsın sesini yükseltmesi de Gezi Parkı eylemcilerinin tepkisini çekti. 'Buraya bağırmaya değil konuşmaya geldik, Provokasyon yapma' diyerek şahsa tepki gösteren gençler şahıs bağırmayı sürdürünce hep bir ağızdan 'dışarı' diyerek tempo tuttu.

'BENİM İÇİN ZOR BİR SORU'

Valiye yöneltilen sorular arasında Başbakan'ın '3-5 çapulcu, ayyaş' gibi sözlerini nasıl değerlendirdiği de yer aldı. 'Bu benim için çok zor bir soru' diye espri yapan Vali Başbakan'ın o sözü gerçek çevrecilere, duyarlı vatandaşlara değil yakıp yıkan marjinal gruplara sarfettiğini belirterek, 'Başbakan yaptığı konuşmalarda gerçek çevrecilerin gözlerinden öpüyorum ifadelerini kullanmıştır. Lütfen o sözleri üstünüze alınmayın. O sözler ellerinde Molotof olanlara söylendi. Sizlerin hiçbirinizin elinde Molotof yok' dedi.

BİBER GAZINDAN BAŞKA MÜDAHALE SEÇENEKLERİNİ ARIYORUZ

Toplantıda polisin kullandığı biber gazı ve uygulanan orantısız güç de çok konuşulan konular arasındaydı. Meydana gelen görüntülerin kendisini oldukça üzdüğünü ifade eden Vali Mutlu, 'Elbette kullanılan biber gazlarından gerçek çevreciler de etkilenmiştir. Etkilenmemesinin imkanı yok. Kimsenin tasvip etmeyeceği, hiç hoş olmayan görüntüler meydana geldi. Hiç hata yapmadık dersek hata yapmış oluruz. Bu konuda bir özür gerekiyorsa bu özür beyanında bulunmaya da hazırım. Ama önemli olan artık bundan sonrası. Eylemlerde biber gazından başka müdahale seçenekleri var mı, yok mu bunun üzerinde çalışıyoruz, böyle bir müdahale seçeneği arıyoruz' şeklinde konuştu

KİMSE MAĞLUP HİSSETMESİN

20 gündür yapılan Gezi Parkı eylemlerinin artık bir son bulması gerektiğini söyleyen Mutlu, 'Parka bir müdahale yapılmayacağını ben söyledim. Salı günü parka bir müdahale olmadı ama polise karşı büyük bir saldırı vardı. Orada sizlerin de can güvenliği için bu eylemin sona erdirilmesi amacıyla harekete geçebilirdik ama geçmedik. Ben Gezi Parkı'ndan kimsenin mağlubiyet hissi yaşamadan ayrılıp evlerine dönmesini arzu ediyorum' ifadelerini kullandı.

'GEZİ'YE GELİN SAYIN VALİM'

Yemek, çay ve meyve servisinin de yapıldığı toplantıda Gezi eylemcileri Vali Mutlu'yu parka davet etti. Bir eylemci parkta yemek yapıldığını ve bunun ücretsiz olarak dağıtıldığını söyleyerek validen yemeğe gelmesini istedi. Vali Mutlu'nun 'Kokoreç yoksa gelmem' demesi toplantıya katılanları güldürdü. Bir başka eylemci ise 'Sayın Valimi parka gelin. En ufak bir tatsızlık yaşanmayacaktır. Size orada etten duvar örer, sizi biz koruruz. Sizin oraya gelmeniz lazım' dedi.

YENİ ŞAFAK

HABERE YORUM KAT