1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Üsküdar Özgür-Der’de Türkiye Ekonomisindeki Sorunlar Konuşuldu
Üsküdar Özgür-Der’de Türkiye Ekonomisindeki Sorunlar Konuşuldu

Üsküdar Özgür-Der’de Türkiye Ekonomisindeki Sorunlar Konuşuldu

Özgür-Der Üsküdar Şubesi 2018-2019 dönemi faaliyetleri “Türkiye ekonomisi mevcut durum ve yakın gelecek” konulu programla başladı.

10 Ekim 2018 Çarşamba 13:31A+A-

Konuşmacı Taner Bayraktar yeni dönemin başlamamızdan dolayı sezonun hayırlı ve bereketli olması duasıyla sözlerine başladı.

İlk olarak 2001 yılı öncesi ekonomik ve siyasal olaylardan bahsetti.1990-2001 tarihleri arasında ekonomide enflasyonist bir ortam bulunduğunu kamu borçlarının dışarıdan borçlanarak finanse edilmeye çalışıldığını, bütçe disiplinine uyulmadığını belirtti. Ayrıca 1994 krizini 1997 ve 1998 yılları G. Doğu Asya krizinin etkilerini ve anlattı.28 Şubattan bahsederek hem siyasi ve hem de ekonomik olarak yıkıcı etkilerinden bahsetti.

2001 sonrasında IMF ile yapılan anlaşma neticesinde alınan tedbirlerle,

Bankacılık sisteminin sağlamlaştırıldığını, bütçe disiplinin sıkı kontrol altına alındığını, merkez bankasının bağımsızlığının fazlalaştırıldığını anlattı.

2002 sonrasında alınan tedbirler iç ve dış konjonktürün etkisiyle Türkiye ye sermaye girişinin sağlandığını ve bununla beraber 2007 yılına kadar istikrarlı bir büyüme elde edildiğini söyledi.

2008 yılındaki dünya krizinden bankacılık sisteminin sağlamlığı neticesinde 2009 yılında daralma ve işsizliğin artması kadar bir etkilenme yaşadığımızı, 2010 yılından itibaren ABD ve Avrupa’nın krizden çıkmak için piyasaya sürdüğü likidite bolluğundan yararlanarak ekonominin büyümeye devam ettiğini ancak bu büyümeyi gerçekleştirirken ciddi cari açık verdiğimiz görülünce 2012 yılından itibaren kontrollü bir büyümeye geçildiğini söyledi.

2013 yılındaki Gezi protestoları ve 17-25 Aralık’tan sonra ekonomide bozulmaların başladığını, 15 Temmuz darbe girişimi ile daha da istikrarsız bir hale gelen ekonominin birkaç aydır müşahede ettiğimiz şekilde ciddi bir krize girdiğini anlattı.

Krizin sadece dış müdahalelerden kaynaklı olmayıp 2002 den bu yana alınan dış kaynakların verimli bir şekilde değerlendirilemediğini bunun oluşan bu krizde önemli bir payı olduğunu söyledi.

Şu andaki ekonomik ve siyasal konjonktürün krizin kolay atlatılamayacağını gösterdiğini söyledi.

Ekonomiden somut örnekler vererek konuşmasını tamamladı.

Ayrıca dinleyicilerin de konuya çeşitli katkılarda bulunmasıyla oturum tamamlandı

uskudar-2018-2019.jpg

Haber: Şuayp Koytak

HABERE YORUM KAT

2 Yorum