1. HABERLER

  2. HABER

  3. Uşak Merkezli 6 İldeki Operasyonda 26 Gözaltı
Uşak Merkezli 6 İldeki Operasyonda 26 Gözaltı

Uşak Merkezli 6 İldeki Operasyonda 26 Gözaltı

Uşak merkezli 6 ilde yürütülen, "Paralel Devlet Yapılanması" iddialarına ilişkin operasyonda 26 kişi gözaltına alındı.

15 Ekim 2015 Perşembe 17:57A+A-

"Paralel Devlet Yapılanması" iddialarına ilişkin Uşak merkezli 6 ilde yürütülen operasyon kapsamında gözaltına alınanların sayısı 26'ya yükselirken, gözaltındakiler arasında ifadelerine başvurulan 3 kişinin serbest bırakıldığı, 15 kişinin ise halen arandığı bildirildi.

Uşak Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında dün Uşak'ın yanı sıra İstanbul, Aydın, Isparta, Afyonkarahisar ve Kütahya'da yürütülen operasyonda gözaltına alınanların sayısı 26'ya ulaştı. İl Emniyet Müdürlüğünde işlemleri devam eden şüphelilerden 3'ünün ifadelerinin tamamlanmasının ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldığı kaydedilirken, haklarında yakalama kararı bulunan 15 kişinin ise aranmasına devam edildiği, hepsi için yurt dışına çıkış yasağı getirildiği bildirildi.

Operasyon kapsamında yapılanmanın kendi aralarındaki görüşmeleri yaptıkları mesaj grubu tespit edilirken, özel yazılımla yazışmaları şifreli hale getirdikleri belirlendi. Emniyetin bilişim suçlarıyla ilgilenen bölümünde farklı illerde görev yapan birçok uzmanın şifreli özel yazılımı çözmek için çalışma yürüttükleri öğrenildi.

Arananlar arasında yer alan iş adamı H.S'nin yapılanmanın başında bulunan "Türkiye imamı"nın yardımcısı olduğu, Uşak'ı yakın illerin bölge merkezi yaparak konuları buradan yönettiği ileri sürüldü. Ayrıca H.S'nin, organizasyonun yurt dışı para transferlerini de başka ülkelerdeki fabrikaları üzerinden kolaylıkla sağladığı öne sürülürken, İstanbul'daki bir eğitim kurumu üzerinden de özellikle ABD-Türkiye arasında milyon dolarlık transferlerin yapıldığının ilgili kurumlarca belirlendiği iddia edildi.

Ayrıca, yapılanmada üst düzeyde bulunan kişilerin cep telefonlarını ve araçlarını bırakarak operasyon öncesi kayıplara karışmalarıyla ilgili de soruşturma yapıldığı kaydedildi.

Operasyon

Uşak merkezli 6 ilde bazı kuruluş, eğitim kurumları ve iş yerlerinde yürütülen "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik operasyon kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan 41 kişiden 23'ü gözaltına alınmıştı.

Uşak Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü ve Fetullah Gülen'in, Paralel Örgüt'ün elebaşı olduğu iddiasıyla bir numaralı şüpheli olarak arandığı soruşturmada, Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Başkanı Ali Yıldırım ve bazı iş adamlarının da aralarında olduğu 15 kişi hakkında yakalama kararı bulunuyor.

Zanlıların, Paralel Örgüt'e finansal destek sağlamak amacıyla "himmet" adı altında halktan zorla topladıkları paraları, paravan şirketler aracılığıyla İsrail, Güney Afrika, ABD ve Tunus gibi ülkelere çıkardıkları, ayrıca yine "himmet" adı altında toplanan malları paraya çevirmek amacıyla anlaşmalı olarak kamu ihaleleri düzenlenmesini sağladıkları ve bu malları kamu kurumlarına fahiş fiyatlara satarak ihalelere fesat karıştırdıkları, belirli dönemlerde yüklü miktarda parayı yurt dışına elden götürdükleri iddia edilmişti.

Söz konusu paravan şirketler ile UOSB'de faaliyet gösteren 10'a yakın firmanın son 8 yıllık kayıtlarının operasyon kapsamında geçmişe dönük incelemeye alınmıştı.

AA

HABERE YORUM KAT