1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÜRDÜN

  4. Ürdün'den Suriye'nin Güneyinde Tampon Bölge Planı
Ürdün'den Suriye'nin Güneyinde Tampon Bölge Planı

Ürdün'den Suriye'nin Güneyinde Tampon Bölge Planı

Financial Times Ürdün'ün, Suriye'nin güneyinde bir tampon bölge kurmayı planladığını yazdı.

30 Haziran 2015 Salı 14:22A+A-

Gazetenin bugün ana sayfasından duyurduğu haberde planın hayata geçmesi durumunda, "bunun dört yıllık savaşın başından bu yana muahalifler ve mülteciler için kurulan ilk tampon bölge olacağı" belirtiliyor.

Financial Times'a göre Ürdün'ün temel amacı sınırında güvenli bir alan yaratmak.

Haberde özetle şu bilgiler yer alıyor:

"Planlar hakkında bilgisi olan kişilere göre Ürdün'ün temel amacı, sınırında güvenli bir alan yaratmak olacak. Ürdün sınırı boyunca güney Suriye eyaletleri Dera ve Süveyda bulunuyor."

"IŞİD'in sınır bölgesinde alan ele geçirmesi olasılığı Ürdün'ü kaygılandırıyor. Ürdün, ABD'nin koalisyon programının da içinde yer alıyor."

"Diplomatlar, Amman ve uluslararası müttefiklerinin, 'yeni bir İdlib'i önleme konusunda hevesli olduklarını belirtiyor. Esed rejimi kuzeybatıdaki İdlib kentinden Mart ayında çekilmiş, muhalifler burada güçlü bir varlık tesis etmişti."

"Esed güçleri Dera'da baskı altında ve yakında, onları Şam'a bağlayan dar bir koridorun kesilmesinden önce, geri çekilmeleri muhtemel."

"Tarihi Palmira kentinin IŞİD'in eline düşmesi de IŞİD karşıtı koalisyonun planlarını yeniden düşünmesine neden oldu. Muhalifler şimdi Ürdün sınırına yakınlar ve bu bölgeyi Irak'a geçmek için kullanıyorlar."

HABERE YORUM KAT