1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÜRDÜN

  4. Ürdün’de Müslüman Tutsaklar Açlık Grevinde
Ürdün’de Müslüman Tutsaklar Açlık Grevinde

Ürdün’de Müslüman Tutsaklar Açlık Grevinde

Selefi lider Ebu Seyyaf, Ürdün’deki dört ayrı cezaevinde tutuklu bulunan 120’den fazla selefinin bugün açlık grevine başladığını açıkladı. Greve selefi liderler Makdisi ve Katade de katılacak.

01 Şubat 2014 Cumartesi 22:51A+A-

Ebu Seyyaf lakaplı Selefi lider Muhammed Şelebi, dört cezaevi müdürünün cezaevi kanunlarına göre yapılan başvurularını reddetmesi üzerine tutukluların açlık grevi başlatma kararı aldığını söyledi.

Ebu Seyyaf’a göre, bütün talepleri yerine getirilene kadar açlık grevini sürdürecek olan tutukluların aileleri de gerekli prosedürleri takip ederek uluslararası kurumlara şikâyette bulunacak.

Birkaç gün önce Al Jazeera’ye ulaşan açıklamada, Ürdün’ün Um Lü’lü, Remimin, Muvakkar ve Zarka cezaevlerindeki 120’den fazla selefi tutuklunun “selefi tutuklular ile diğer tutuklular arasındaki eşitsizliği” protesto etmek için açlık grevine başlayacağı belirtilmişti.

Açıklamaya göre, Selefi akımın önde gelen iki tutuklu lideri Ebu Muhammed Makdisi ile Ebu Katade de açlık grevine katılacak. 

Selefiler yayınladığı açıklamada “aralarında iki değerli âlim Ebu Muhammed El Makdisi ile Ebu Katade ve Amerika’nın Irak işgaline karşı cihat etmiş olan kahraman mücahitlerin de bulunduğu kardeşlerimizin çoğu ümmeti savunmak ve ülkede yaşanan olaylara ilişkin görüş beyan etmek veya Suriyeli kadınları Esed rejimine bağlı askerlerin saldırılarından kurtarmaktan hapsedildi" ifadesini kullandı.

Açıklamanın devamında tutuklu selefilerin tek taleplerinin “cezaevi avlusuna çıkmak, oyun alanlarını kullanmak, kütüphane ve diğer cezaevi imkânlarından yararlanmak gibi diğer mahkûmlara sağlanan haklardan eşit seviyede yararlanmak” olduğu yer alıyor. 

Açıklamada cezaevi yönetiminin tutuklu ziyaretlerini baba, oğul, eş ve çocukla sınırladığı ve bunun cezaevi tarafından kasıtlı bir şekilde yapıldığı da belirtildi.

Emniyet Müdürlüğü sözcüsü Binbaşı Amir Sartavi ise, tutuklular arasında ayrımcılık yapıldığı iddialarını reddetti. Sartavi, cezaevi yönetimlerinin tutuklulara ıslah ve rehabilitasyon merkezleri kanunlarına göre davrandığını iddia etti. Ayrıca tutuklular tarafından kendilerine sunulacak olan taleplerin de yine aynı kanuna göre değerlendirileceğini belirtti.

Sartavi, açlık grevine başlayan tutuklulara cezaevi yönetmeliğine göre yemek verilmeye devam edileceğini ve bu kişilerin düzenli olarak sağlık kontrolünden geçirileceğini söyledi

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT