1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÜRDÜN

  4. Ürdün’de İhvan’ın Başarısı
Ürdün’de İhvan’ın Başarısı

Ürdün’de İhvan’ın Başarısı

Arap dünyasında baskıların arttığı bir dönemde İhvan Ürdün’de gücünü gösterdi.

02 Nisan 2014 Çarşamba 13:02A+A-

HAKSÖZ-HABER

Ürdün’de 27 Mart’ta yapılan Öğretmenler Sendikası seçimlerinde İslamcılar büyük başarı elde ettiler. Yüz binden fazla üyesi bulunan sendika yönetimi için yapılan seçimlerde sandalyelerin % 70’ini milliyetçi ve solcu adaylara karşı yarışan İslamcıların listesi kazandı.

Son dönemlerde İhvan’a yönelik olarak tüm Arap dünyasında artan baskılara rağmen elde edilen bu seçim sonucu Ürdün halkı arasında yankı uyandırdı. Gözlemciler sonuçları biraz da Ürdün yönetiminin gafil avlanması olarak yorumlamaktalar. Hükümetin İhvan’a yönelik ilginin azaldığı düşüncesiyle fiili bir baskı ve engelleme yoluna gitmemesinin bu sonuçta etkili olduğu söyleniyor.

Ve nitekim 27 Mart’ta yapılan sendika seçimlerinden 3 gün sonra Ürdün Üniversite Öğrenciler Birliği için yapılan seçimlerde Ürdün yönetiminin açık baskıları devreye girdi. İslamcı adaylara yönelik baskı ve sindirme çabaları yoğunlaştı. Buna rağmen İslamcılar Öğrenci Birliği seçimlerinde tüm oyların % 45’ini aldıklarını duyurdular.

Bu sonuçların İhvan’ı baskılar ve usulsüzlükler yüzünden boykot ettiği yerel ve genel seçimlere ilişkin bundan sonra bir karar değişikliğine götürüp götürmeyeceği merak ediliyor. Bilindiği üzere 1990 ve 1993’te yapılan seçimlerde İhvan parlamentoda en büyük grubu oluşturmuş fakat daha sonra yönetimin dayatmaları yüzünden seçim süreçlerinden geri çekilmişti.

AL Monitor’dan (1 Nisan) Çev. Hasan Soylu

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT