1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÜRDÜN

  4. Ürdün'de güçlü boykot yerli ürünlere ilgiyi artırdı
Ürdün'de güçlü boykot yerli ürünlere ilgiyi artırdı

Ürdün'de güçlü boykot yerli ürünlere ilgiyi artırdı

Ürdünlüler, düzenledikleri protesto gösterileri ve boykot kampanyalarıyla Gazze'ye ve Filistinlilere desteklerini sürdürüyor.

28 Aralık 2023 Perşembe 13:15A+A-

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden yoğun saldırıları karşısında tüm dünyada Filistinlilere destek için başlatılan İsrail ve onu destekleyen ülkelerin ürünlerini boykot hareketi yerli ürünlere ilgiyi artırdı.

Toplam nüfusunun % 70'i Filistinlilerden meydana gelen Filistin'in sınır komşusu Ürdün'de de boykot hareketi oldukça ciddiye alınıyor.

İsrail'in 7 Ekim'de Gazze'ye saldırı başlatmasıyla Ürdün'de pek çok kez işgal saldırısına karşı Gazze'yle dayanışma gösterisi düzenlendi.

İsrail'in 7 Ekim'de Gazze'ye saldırı başlatmasıyla Ürdün'de pek çok kez işgal saldırısına karşı Gazze'yle dayanışma gösterisi düzenlendi.

 

Ürdün halkı, Gazze'ye saldırıların başladığı ekim ayından bu yana İsrail ve onu destekleyen ülkelerin ürünlerini boykot ederek Filistinlilerin yanında olduğunu göstermeye çalışıyor.

İsrail'in saldırılarını durdurması konusunda Tel Aviv üzerinde baskı oluşturabilmek adına sosyal medya üzerinden yapılan çağrılarda, boykota destek isteniyor.

  • Boykota katılan Ürdünlüler, bu eylemin yalnızca Filistinlilere değil aynı zamanda yerli üretime de destek sağladığını belirtiyor.

Ürdün’de bir dükkândaki soğuk içeceklerin bulunduğu buzdolabına asılan bir uyarı:

Ürdün’de bir dükkândaki soğuk içeceklerin bulunduğu buzdolabına asılan bir uyarı: "Biz boykot ediyoruz! Peki ya sen?"

 

"Direniş, sadece silahla sınırlı değil"

İrbid kentinde yaşanan 50 yaşındaki tüccar Eymen el-Gazavi, "Boykot, biz tüccarların Gazze Şeridi'ndeki kardeşlerimizi desteklemek için yapabildiği en küçük şey." diyor.

Boykotun bir fikir olarak başladığını şimdi ise bir ilke haline geldiğini vurgulayan Gazavi, bu eylemin İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik şiddetli saldırıları karşısındaki dayanışmanın büyüklüğüne işaret ettiğini söylüyor.

“Dikkat! Bu ürün boykot listesinde bulunuyor. Seçim sizin.”

“Dikkat! Bu ürün boykot listesinde bulunuyor. Seçim sizin.”

 

Aynı zamanda İrbid Ticaret Odası üyesi olan Gazavi, direnişin sadece silahla sınırlı olmadığını dile getirerek ekonominin temel bir değer ve bir tür silah olduğuna işaret ediyor ve İsrail'in kibrinin ve onu destekleyenlerin sonunu da ekonominin getirebileceğini söylüyor.

"Boykot, yerel ürünlere yönelik talebi artırdı"

Ürdün genelinde hissedilen boykot hareketliliğinin ülkenin en büyük kentlerinden İrbid'de de gözle görülür bir etkileşim aldığını söyleyen Gazavi, özellikle gençlerin boykota ilişkin farkındalığı artırma konusunda sorumluluk sahibi olduğunu dile getiriyor.

Boykot, İsrail ürünlerinin yanı sıra ABD, Alman ve İngiliz markalarını da kapsıyor.

Tüm dünyada popüler cipsi markası Doritos ve Lays de birer İsrail alt markası olduğu için boykot listesinde yer alıyor.

Tüm dünyada popüler cipsi markası Doritos ve Lays de birer İsrail alt markası olduğu için boykot listesinde yer alıyor.

 

Boykotun yerel ürünlere yönelik talebi de artırdığını söyleyen Gazavi, "Boykotun yerel ürünlere de yansıyan bir eylem olduğunu; yerel ürünleri teşvik edecek olumlu bir şey olduğunu düşünüyorum." diyor.

Müşterilerin tercihleri işletmecileri etkiliyor

Bir dükkânda çalışan 23 yaşındaki Usame el-Mustafa ise müşterilerin tercihlerinin dükkân sahiplerinin ürün alışındaki etkisine dikkati çekiyor.

Mustafa, "Pek çok müşterinin, kişisel inisiyatifi doğrultusunda İsrail'i destekleyen ülkelerinkiler dışında ürünlere yöneldiğini fark ediyorum. Dükkân sahibi de boykotun genişlemeye başladığını görünce alternatif yerel ürünlere yönelmeye başladı." diyor.

Çikolatadan kahveye, bebek mamasından hayvan mamasına 2 binden fazla alt markası bulunan Nestle de boykot listesinde bulunuyor.

Çikolatadan kahveye, bebek mamasından hayvan mamasına 2 binden fazla alt markası bulunan Nestle de boykot listesinde bulunuyor.

 

47 yaşındaki Ürdünlü İhsan Mukabele de boykotun sadece İsrail ürünleriyle sınırlı kalmaması, ABD ürünlerinin de boykot edilmesi gerektiğini belirterek, ikisinin de aynı olduğunu, ABD'nin İsrail'in en büyük destekçisi olduğunu vurguluyor.

  • Tüm Ürdünlüleri, Arapları, Müslümanları ve onur sahibi herkesi boykota çağırdığını söyleyen Mukabele, Filistin ve Gazze'deki kardeş halka verilebilecek en küçük desteğin bu olduğunu dile getiriyor.

"Ne ben, ne çocuklarım, ne annem ne de kardeşlerim Gazze'de öldürülenlerden farklıyız"

32 yaşındaki Ürdünlü dükkân sahibi Adiy el-Mukbil, "Ne ben, ne çocuklarım, ne annem ne de kardeşlerim Gazze'de öldürülenlerden farklıyız. Neden çocukları ve kadınları hedef alıyorlar? Boykot ederken İsrail'e ve onu ekonomisiyle destekleyen ülkelere karşı savaşıyorum." diye konuşuyor.

“Pepsi’ye alternatif gazlı içecekler içerdeki buzdolabında mevcut.”

“Pepsi’ye alternatif gazlı içecekler içerdeki buzdolabında mevcut.”

 

Kıyafet mağazası bulunan 42 yaşındaki Usame Şuveytır ise müşterilerin satın almadan önce ürünün İsrail'i destekleyen ülkelerden olup olmadığını sorduğunu, kendisinin de dürüstçe yanıtladığını ve müşteriyi alternatif ürünlere yönlendirdiğini söylüyor.

Şuveytır, "İnsanlar boykotu kapsamlı şekilde destekliyor. Bunun hem Gazze'ye hem de yerli ürünlere destek olduğunu düşünüyor." diyor.

Ürdün'de Filistin bayrakları ve kefiyeler asılmış bir dükkânın girişi.

Ürdün'de Filistin bayrakları ve kefiyeler asılmış bir dükkânın girişi.

 

Camilerden boykot çağrıları yapılıyor

İsrail ve onu destekleyen ülkelerin ürünlerinin boykot edilmesi fikri Ürdün'de oldukça popüler ve etkileşim kazanmış durumda. Öyle ki bazı vaizler camilerde boykotun kalıcı olarak devam etmesi ve yerli ürünlere destek verilmesi çağrısında bulunuyor.

Tüketiciyi Koruma Derneği de boykota doğrudan değinmese de halkı yerli ürünleri satın almaya çağırıyor.

Dernek Başkanı Muhammed Ubeydat, ekonomik şartların zor olduğunu belirterek, yerli ürünleri daha makul fiyatlara alabilirken yabancı ürünlerden uzaklaşmak gerektiğini belirtiyor.

Tüccarlara, "tüm taraflar için makul ve adil bir kâr marjından memnun olmaları" çağrısında bulunan Ubeydat, emtia fiyatlarının düşürülmesinin, piyasanın hareketlenmesi ve satışları artırmak için bir teşvik olacağını bunun da kârdaki artışa yansıyacağını ifade ediyor.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum