1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÜRDÜN

  4. Ürdün'de Gösteriler Beş Gündür Sürüyor
Ürdün'de Gösteriler Beş Gündür Sürüyor

Ürdün'de Gösteriler Beş Gündür Sürüyor

Ürdün'ün Maan kentinde beş gün önce başlayan gösteriler ve çatışmalar devam ediyor. Polisin başlattığı operasyonda 22 yaşındaki bir genç öldü, ardından çatışmalar şiddetlendi.

27 Nisan 2014 Pazar 19:41A+A-

Ürdün'ün güneyindeki Maan kentinde devam eden gösterilerde 5 kişinin daha yaralandığı bildirildi. Ürdün'de Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Maan kentinde gösterilerin Salı gününden itibaren devam ettiği, göstericilerin lastik yakarak yolları kapattığı ve polis ile göstericiler arasında çıkan çatışmada 5 kişinin daha yaralandığı ifade edildi.

Yaralıların hastaneye kaldırıldığı kaydedilen açıklamada, protestolarda 2 kişinin de gözaltına alındığı belirtildi.

Başkent Amman'ın 220 kilometre güneyinde bulunan ve 2012'de ülkede başlayan protestoların merkezi sayılan Maan'da, salı günü polis ile bölge halkından bir grup arasında arbede çıkmış, arbede sonucu bir polis açılan ateş sonucu yaralanmıştı. Zanlıları yakalamak için başlatılan operasyonda ise polis tarafından açılan ateşte 22 yaşındaki Kasi el-Amami hayatını kaybetmiş ve kentte protestolar başlamıştı.

Maan kenti, Selefi ağırlıklı İslamcıların yoğun bulunduğu bir kent olarak biliniyor.

İÇİŞLERİ BAKANINDAN AÇIKLAMA

Ürdün İçişleri Bakanı Hüseyin el-Mecali, ülkenin güneyindeki Maan kentinde çıkan olaylara ilişkin, güvenlik birimlerinin yetkilerini kullanma hakkı olduğunu söyledi. Mecali, Maan'da 22 yaşındaki Kasi el-Amami'nin polis tarafından öldürülmesi nedeniyle başlayan protestolara ilişkin Ürdün Temsilciler Meclisi'nde açıklamalarda bulundu.

Olayların mahkeme önünde güvenlik birimleri ile bir grup sivil arasında çıkan arbedeyle başladığını ve arbedede ateş açılması sonucu bir polisin yaralandığını belirten Mecali, olayların, sonraki gün karşılıklı ateş açılmasıyla büyüdüğünü ifade etti.

Arbedeyi çıkaran zanlıları yakalamak için başlatılan operasyonda, kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce polise ateş açıldığını kaydeden Mecali, polisin ateşe karşılık vermesi sonucu Amami'nin öldüğünü söyledi. 

Mecali, Amami'nin ölümünün ardından düzenlenen gösterilerde, göstericilerin üç bankaya ve bir kamu binasına saldırdığına, yolları kapatarak lastik yaktığına işaret ederek, "Devlet ve güvenlik birimleri, ülkenin ve vatandaşların güvenliğini sağlamak için hukuk düzenini tehdit edenlere karşılık verme yetkisine sahiptir. Olaylara neden olanlar yakalanarak, derslerini mahkemede hukuk önünde alacaktır" dedi.

Mecali ayrıca Maan'daki kabile liderleri ile bir araya gelerek, kentteki protestoların sona erdirilmesi için işbirliği yapmalarını talep ettiğini dile getirdi. 

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT

1 Yorum