1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÜRDÜN

  4. Ürdün Tutuklu IŞİD ve Kaide Üyelerini İdam Edecek
Ürdün Tutuklu IŞİD ve Kaide Üyelerini İdam Edecek

Ürdün Tutuklu IŞİD ve Kaide Üyelerini İdam Edecek

IŞİD'in Ürdünlü pilotu öldürmesinin ardından, pilot karşılığında salıverilmesi istenen Sacide el-Rıvaşi'nin de bulunduğu Ürdün hapishanelerindeki üst düzey IŞİD mensuplarının idam edileceği bildirildi

03 Şubat 2015 Salı 23:01A+A-

IŞİD'in, Ürdünlü pilot Muaz el-Kesasibe'yi öldürdüğünü gösterdiği ileri sürülen görüntülerin yayınlanmasının ardından, Ürdün hapishanelerinde bulunan üst düzey IŞİD ve El-Kaide mensuplarının idam edileceği bildirildi.

Adının açıklanmasını istemeyen Ürdün Medyadan Sorumlu Devlet Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, aralarında, örgütün pilot Kesasibe karşılığında salıverilmesini istediği Sacide el-Rıvaşi ile "Ebu Huzeyfe" lakaplı Ziyad Kerbuli ve Muammer el-Cağbir'in de bulunduğu IŞİD ve El-Kaide mensubu olmakla suçlanan kişilerin idam edilmesi kararlaştırıldı.

Yetkililer, idam edilecek IŞİD mensuplarının başkent Amman'ın güneyinde bir hapishaneye götürüldüğünü ve sabaha doğru infazların gerçekleştirileceğini kaydetti.

Selefi eğilimli grupların kaynakları da El-Kaide mensubu bazı tutukluların, infazların uygulandığı başkent Amman'ın güneyindeki Sevvaka Hapishanesi'ne nakledildiğini iddia etti. 

Kaynaklar, Sevvaka Hapishanesi'ne nakledilenler arasında, IŞİD'in pilot Kesasibe karşılığında salıverilmesini istediği Rıvaşi'nin yanı sıra Ziyad Kerbuli ve Muammer el-Cağbir'in de bulunduğunu ifade etti.

IŞİD bu akşam, pilot Kesasibe olduğu öne sürülen kişinin, demir kafesin içine konularak ateşe verilme görüntülerinin yer aldığı video kaydını internette yayınlamıştı.

Ürdün hükümeti, daha önce yaptığı açıklamada, IŞİD'in Kesasibe'yi öldürmesi halinde Ürdün hapishanelerindeki IŞİD destekçilerini idam edileceğini bildirmişti. Görüntülerin yayınlanmasının ardından Ürdün Silahlı Kuvvetlerinden yapılan yazılı açıklamada ise Kesasibe'nin 3 Ocak'ta öldürüldüğü öne sürülmüş ve pilotun "intikamının alınacağını" ifade edilmişti.  

IŞİD'in geçen hafta öldürdüğü Japon rehine Kenji Goto'ya karşılık serbest bırakılmasını istediği Sacide el-Rıvaşi, 2005 yılında Amman'da 57 kişinin öldüğü "Kara Çarşamba" saldırılarına katılmaktan idamla yargılanıyor.

Kerbuli, ABD saldırılarında öldürülen Irak El-Kaidesi'nin lideri Ebu Musab ez-Zerkavi'nin yardımcılığını yapmaktan, Cağbiri ise 2002 yılında Amman'da Amerikalı diplomat Laurence Foley'i öldürmekten, idamla yargılanıyor.

AA

HABERE YORUM KAT