1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ünlü Aktivist Henning Mankell Kansere Yakalandı
Ünlü Aktivist Henning Mankell Kansere Yakalandı

Ünlü Aktivist Henning Mankell Kansere Yakalandı

Mavi Marmara gemisine de katılmış olan İsveçli ünlü aktivist Henning Mankell kansere yakalandığını açıkladı.

29 Ocak 2014 Çarşamba 16:30A+A-

2010 yılında İsrail’in Gazze işgalini ve ambargosunu delmek için Mavi Marmara'da bulunan İsveçli yazar Henning Mankell bugün "Göteborgs Posten" gazetesinin köşesinde boynunda ve çiğerinde tümor olduğunu yazdı. İki hafta önce belli olan hastalığı hakkında: "Korkum büyük ama korkuyu kontrol altında tutabiliyorum" dedi. 1948 İsveç doğumlu Avrupa’da ünlü yazar Mankell 68 olaylarında aktif rol oynamıştı. ABD'nin Vietnam işgaline karşı durmuş, Portekiz'in Afrika sömürülerine itiraz etmiş ve Güney Afrika Irkçı rejimine karşı tavır almıştı.

Mankell 2009 yılında Filistin'i ziyaret etmiş ve 1948'de İsrail devletinin kuruluşunun uluslararası hukuka aykırı olduğunu açıklamış ve apartheid sisteminden farklı olmadığını ve İsrail'in ülkeyi duvarla örmesini Berlin duvarına benzettiğini duyurmuştu. Anti-semitzm ile hemen suçlanan yazar : "Hayır, anti-semitist değilim ama işgalcilere karşı nefret içindeyim“ demişti. Mavi Marmara ile alakalı İsrail askerlerinin öldürmekten başka bir düşüncelerinin olmadığını ve esir alındığında insanların hayvan gibi muamele gördüklerini sürekli verdiği röportajlarda dillendirmişti.

Filistin’de İştihadi eylemleri anlayabildiğini ve son çare olarak bu halkın kullandığını vurgulayan Mankell İsrail'in „yaşam“ı öldürdüğü söylemişti.

On yedi yaşında İsveç’in başkenti Stockholm'e giderek Riks Tiyatrosu'nda yönetmen yardımcısı olarak çalışmaya başlayan Mankell, 1968'de yönetmenliğe ve yazarlığa adım attı. İlk romanı 'Kaybolan Esir Kampı' 1979'da yayımlandı. 1985'te Maputo'da bir tiyatro topluluğu kurmak üzere aldığı davet sonucu gittiği Mozambik’te yılın yarısı olacak şekilde yaşamaya başlamıştı. 1990-98 yılları arasında yazdığı, kahramanı Komiser Wallander olan polisiye romanlarla dünya çapında ün kazanmıştı.

Henning Mankell’e geçmiş olsun der en kısa zamanda dünya mazlumlarının yanında görmek isteriz.

Mankell’in 29. Ocak’ta yazdığı köşe yazısı için tıklayınız.

HAKSÖZ-HABER/Avrupa

 

HABERE YORUM KAT