1. HABERLER

  2. HABER

  3. Uludere Raporuna Tepkiler Artıyor
Uludere Raporuna Tepkiler Artıyor

Uludere Raporuna Tepkiler Artıyor

TBMM Komisyonunda Uludere'de katledilen 34 köylü ile ilgili hazırlanan rapor bölgede tepkiyle karşılandı.

08 Mart 2013 Cuma 15:09A+A-

Şırnak'ın Uludere ilçesinde PKK'lı sanılarak hava saldırısı sonucu öldürülen 34 kişi için Meclis komisyonunun açıkladığı rapora tepki gösteren Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, kasıt olmasa da ceza yasasına göre olası kastın olduğunu savundu. Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Elçi ise "Bu şekilde kararın çıkması, yargıya gitmeden komisyondan böyle bir kararın çıkması gerçekten Türkiye için utanç vericidir." dedi.

Şırnak'ın Uludere ilçesinde, Aralık 2011 yılında hava saldırısı sonucu ölen 34 kişi için TBMM'nin kurduğu araştırma komisyonu, saldırı raporunu açıkladı. Rapora bir tepki de Şırnak'tan geldi. Raporla ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, "Mağdur aileler maalesef savcının yürüttüğü soruşturmadan umutlarını kesmişlerdi. En büyük umutları Meclis'te çıkacak rapor sağlıklı, gerçekleri yansıtır ve bu rapor akabinde adli soruşturmanın da Meclis'in belirleyeceği rapor doğrultusunda sağlıklı yürüme umutları vardı. Maalesef basında takip ettiğimiz kadarıyla yani gerçekten rapor sonuçları olayı doğrular nitelikte değil. Kasıt olmasa da bizim ceza yasamıza göre olası kastın olduğuna inanıyoruz. Çünkü zaten kriterler vardır herkesin bildiği. İlk etapta insanların bunları kaçakçı sivil vatandaşların olabileceğini tespit edebilme ihtimali çok yüksektir. Onun dışında zaten o bölgenin ekonomik koşullarından kaynaklı olarak 100 yıldan beri, Cumhuriyet tarihinden beri zaten sınır kaçakçılığı şeklinde algılanıyordu ve sürekli yapılıyordu. Oradaki bürokrat ve herkes bunu biliyordu. Raporun bu şekilde çıkması gerçekten hem bizleri, hem mağdurları, hem kamuoyunu derinden üzdüğüne inanıyorum." diye konuştu.

Ailelerin iç hukukta umutlarının tükenmiş olacağını ifade eden Elçi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Uluslararası ceza mahkemesi olsun, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi olsun, onlardan aldığım bilgilere göre bu yerlere başvuracaklar. Çünkü maalesef iç hukuk yollarında hakların arınabileceği umutları tamamen tükenmiş bulunmaktadır. Onlar da Avrupa'daki İnsan Hakları Mahkemesi'nde haklarını arayacaklar. Dileriz ki Meclis bu hatasından döner. Çünkü onlar muhalefet şeklinde olayın özeti, gerçekleri en azından ortaya çıkmasını temenni ediyoruz."

"TÜRKİYEMİZ İÇİN, ÜLKEMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR OLAYDIR"

Rapora bir tepki de Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Elçi'den geldi. Raporun, Türkiye için kara bir leke olduğunu dile getiren Adnan Elçi, "Roboski olayı Türkiyemiz için, ülkemiz için, bölgemiz için çok önemli bir olaydır. Çünkü bu 34 insanımız katledilmişti. Bu katledilenlerin faillerinin bulunması hepimizin dileğiydi. Ama ne yazık ki komisyonda yapılan oylamada rapor içeriği üyelere dağıtılmadan böyle bir kararın alınması ve bu kararın AK Parti'nin oylarıyla kabul edilmesi, bu AK Parti içinde kara bir leke olarak ben bunu görüyorum. Çünkü bu komisyon eğer şeffaf yürütmüş olsaydı, bu komisyon üyelerine bu raporun açıklanması daha şeffaf olacaktı. Hem hükümet için hem de kamuoyu için. Bir de bu öyle bir olay değil ki sadece Türkiye'deki kamuoyu dünya kamuoyu gündemindedir. Çünkü 34 insan katledilmiştir. Bu insanlar eğer kaçakçı olarak da söyleniyorsa da kaçakçı olarak bir kişi olarak sınır dışı gidebilir. Fakat toplu olarak gitmeleri mutlaka birilerinden izin almışlar ki o şekilde karşı tarafa geçmişler. Dönüşte de bazı açıklamalar yapıldı. Dönüşte yine toplu bir şekilde Türkiye'ye girmek istemişler. Orada emir beklemişler. Ondan sonra bu bekleme sırasında işte bu insanlar katledildi. Gerçekten büyük bir olaydır. Çünkü bu vicdan sahibi, içinde kalbi olan insanlar bu olayın üzerinde durmaları lazım. Çünkü bu insanların anneler, babaları ta ölünceye kadar bu onların yüreğinde bir ateş gibi olacaktır. Tabi bu olayın böyle bu şekilde kapatılması ve kasıt yok demeleri, bu şekilde kapatmaları Türkiye için büyük bir kara leke olarak görüyorum." şeklinde konuştu.

Kaynak: Cihan

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT