1. HABERLER

  2. HABER

  3. Uludere İstihbaratı ABD'den Gelmiş
Uludere İstihbaratı ABDden Gelmiş

Uludere İstihbaratı ABD'den Gelmiş

Uludere istihbaratı tartışmalarına ABD gazetesi de Wall Street Journal de katıldı.

16 Mayıs 2012 Çarşamba 11:13A+A-

Wall Street Journal gazetesi, Uludere'de meydana gelen ve 34 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan hava operasyonunun, ABD'nin verdiği istihbarat üzerine gerçekleştirildiğini bildirdi.

Gazetenin ABD Savunma Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberinde, operasyonun ABD yapımı bir insansız hava aracının verdiği istihbarata bağlı olarak yapıldığı öne sürüldü.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, "Kararı Türkler verdi. (Operasyon) ABD'nin kararı değildi" dedi.

ABD'li yetkililer, daha önce istihbarat paylaşımının sürdüğünü söylemiş ancak Uludere'de sivil can kayıplarına neden olan operasyonun istihbaratının ABD'den geldiği iddialarını kabul etmemişti. WSJ'ın haberiyle ABD'li yetkililer bu iddiaları ilk kez doğrulamış oldu.

ABD, Kasım 2007'de Türkiye'ye PKK ile mücadelesinde insansız hava aracı ile istihbarat desteği vermek amacıyla Ankara'da Ortak İstihbarat Bütünleşme Hücresi'ni kurdu. Merkezde, ABD'li ve Türk subaylar yan yana oturarak insansız hava araçlarından gelen gerçek zamanlı görüntüleri izliyor.

WSJ'ye konuşan ABD'li yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, Ankara'daki hücrede bulunan ABD'li görevliler Türk tarafına konvoyu daha yakından görebilmeleri amacıyla insansız hava aracını yaklaştırabileceklerini iletti. Ancak WSJ, Türk tarafının bu öneriyi kabul etmeyerek, aracın daha uzak bir noktaya yönlendirilmesi istediğini öne sürdü. ABD'li yetkililere göre, bu tarz isteklere uyulması standart bir prosedür. STAR

 

HABERE YORUM KAT