1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ukrayna'da Rusya Karşıtı "Halk Mitingi"
Ukrayna'da Rusya Karşıtı "Halk Mitingi"

Ukrayna'da Rusya Karşıtı "Halk Mitingi"

Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda ülkenin bölünmez bütünlüğünü destekleyen “Halk Meclisi" toplantısı gerçekleştirildi.

02 Mart 2014 Pazar 23:52A+A-

Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda ülkenin bölünmez bütünlüğünü destekleyen “Halk Meclisi" toplantısı gerçekleştirildi.

Çeşitli din temsilcilerinin duası ile başlayan ve siyasi parti ve örgüt liderleri ile meydan liderlerinin konuşma yaptığı "Halk Meclisine", 10 bine yakın insan katılırken, mitingde ülkenin bölünmez bütünlüğünün desteklenmesine yönelik çağrılar yapıldı.

Mitingde konuşan "Reform İçin Ukrayna Demokratik İttifakı" lideri Vitaliy Kliçko, Kırım'daki askerlere silahlarını bırakmaları doğrultusunda ültimatom verilmesine rağmen, onların askeri birliği terk etmediğini ve olası saldırıya hazırlandığını belirterek, Kırım'da Rus askerlerine karşı direnen Ukrayna askerlerine teşekkür etti.

Kliçko, Ukrayna'nın günümüzde hiçbir zaman olmadığı gibi birliğe ihtiyacı olduğunu ve birilerinin ülkeyi bölmeye yönelik planlarının gerçekleşmesine izin verilmemesi gerektiğini kaydederek, ülkenin ulusal menfaatleri ve egemenliğinin korunması gerektiğini vurguladı.

Halkın, eli kana bulaşan yönetimi kovduğunu, Yanukoviç'in de ülkeye gelmekten korkarak gizlendiğini, günümüzde de meşru bir hükumetin oluşturulduğunu kaydeden Kliçko, halkın, Ukrayna'nın birlikteliğini göstermesi ve yabancı saldırganların planlarını bozguna uğratması gerektiğini ifade etti.

Mitingde bir konuşma yapan Gürcistan'ın eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili de Ukrayna halkının, Viktor Yanukoviç rejimini yıkmakla ilk zaferini elde ettiğini kaydederek, Ukrayna'nın önünde bulunduğu bu mücadeleden de zaferle çıkacağına inandığını dile getirdi. 

Saakaşvili, " Ukrayna şu anda bir tehdit karşı karşıya ancak Ukrayna halkı da Avrupa'nın en cesur halkıdır" ifadesini kullandı. Ukrayna halkını Rus saldırganlara karşı mücadelesine destek verdiğini ifade eden Saakaşvili, halkı hiç bir zaman yılmamaya çağırdı ve işte o zaman zafer kazanabileceğini dile getirdi.

Yaklaşık 3 saat devam eden mitingde, Ukrayna halkını birliğe çağıran sloganların yanı sıra, zaman zaman Rusya yönetimi karşıtı ifadelere yer verildi.

Zaporijya şehrinde Rus ordusunun Kırım'da görev yapmasına tepki gösterisi

Ukrayna'nın, Rusya yanlısı politikanın hakim olduğu şehirlerinden sayılan ve halk arasında Rusça'nın yaygın olarak konuşulduğu Zaporijya'da, binlerce kişi "Kırım'da Rus ordusunun görev yapması" protesto edildi.  

Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne yakın şehirlerinden Zaporijya'da binlerce kişi protesto gösterisine katıldı. Protestoda Rusya ve Kremlin karşıtı pankartlar açan kalabalık arasında, Rusya bayrağı olmadığı dikkat çekti. 

Rus ordusunun Kırım'da görev yapmasına karşı düzenlenen miting, bu şehirde son üç ayda düzenlenen en büyük protesto gösterisi olarak gösterildi. Öte yandan göstericiler kendi aralarında provokasyona kapılmama kararı aldı.

Doğu eyaletlerinde gösteriler

Ukrayna'nın Luhansk şehrindeki yerel yönetim binasının önünde toplanan Rusya yanlısı kalabalık, milletvekillerini Kiev yönetimini tanımayan karar almaya zorladı. 

Şehirdeki yerel yönetim binasının önünde toplanan Rusya yanlısı kalabalık, yerel milletvekillerinden Kiev yönetimini tanımayan karar almasını istedi. 

Bina önünde toplanan kalabalık, milletvekillerinin bu yönde bir karar almadan dışarı çıkmalarına izin vermeyeceğini iddia etti. Bu sıralarda kalabalık içinden bir kişinin yerel yönetim binasına Ukrayna bayrağının yanına Rusya bayrağı çektiği de görüldü.

Milletvekillerinin kabul ettiği metinde, Ukrayna yönetiminin meşruluğunun tanınmadığı belirtilirken, Rusça'nın ikinci resmi dil olarak kabul edilmesi talep edildi. 

Metinde, taleplerin Kiev ymnetimi tarafından yerine getirilmemesi durumunda "kardeş halk Rusya'dan yardım isteneceği" maddesi eklendi.

Harkov'da Rusya karşıtı gösteri 

Öte yandan Harkov şehrinde Rusya'nın asker görevlendirme kararına tepki ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne destek mitingi düzenlendi.  

Protestocular, ''Savaşa hayır'', ''Ukrayna'nın dağılmasına izin vermeyiz'' gibi pankartlar açarak, Kremlin yönetimi karşıtı slogan attı. 

AA

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT