1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ukrayna Ordusu Misket Bombası Kullanmakla Suçlandı
Ukrayna Ordusu Misket Bombası Kullanmakla Suçlandı

Ukrayna Ordusu Misket Bombası Kullanmakla Suçlandı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde misket bombaları kullandığına dair ellerinde güçlü kanıtlar olduğunu belirtti.

21 Ekim 2014 Salı 18:11A+A-

New York merkezli örgüt, Ukrayna ordusunun geçen ay ülkenin doğusunda bulunan ve isyancıların denetiminde olan Donetsk'e düzenlediği saldırılarda birçok ülke tarafından yasaklanan bu bombaları kullandığını söylüyor. HRW, misket bombası kullanımının yaygın olduğunu da ifade ediyor. Örgüt, ayrıca Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nden İsviçreli bir yetkilinin de 2 Ekim'de ofisi dışında misket bombalarının kullanıldığı bir saldırıda öldüğünü de savundu. Ukrayna, 2008 yılında imzalanan ve misket bombalarının kullanımını yasaklayan uluslararası anlaşmayı imzalayan ülkeler arasında bulunmuyor. Buna karşın, Ukraynalı bir güvenlik yetkilisi ordunun "yasaklanmış silahlar" kullanmadığını ve sivil bölgeleri bombalamadığını savundu.

Terörle Mücadele operasyonlarının sözcüsü Vladislav Seleznyov söz konusu suçlamaları "saçmalık" olarak nitelendirdi. Bu arada, Ukrayna'nın Rusya'yla arasında doğalgaz anlaşmazlığının çözümü için yeni müzakereler başlatılıyor. Ukrayna'nın doğalgaz borcunun ve geri ödeme planının ayrıntıları Brüksel'de yapılacak bir toplantıda ele alınacak. Bu toplantıyla Rusya'nın Haziran ayında kapattığı vanaları kışın etkisini hissettirmesinden önce açması umuluyor. Rusya, doğalgazı Ukrayna'ya karşı siyasi bir silah olarak kullanmakla suçlanıyor. Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhans bölgelerinde, güvenlik güçleri ile Rusya yanlısı milisler arasındaki çatışmalarda Nisan ayından bu yana 3 bin 700'ü aşkın kişi hayatını kaybetti. Taraflar arasında 5 Eylül'de varılan ateşkese karşın çatışmalar son bulmuş değil.

BBC TÜRKÇE

HABERE YORUM KAT