1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. UEFA, ‘Kelebek Etkisi’ oluşturan şişe taşımayı cezalandıracak!
UEFA, ‘Kelebek Etkisi’ oluşturan şişe taşımayı cezalandıracak!

UEFA, ‘Kelebek Etkisi’ oluşturan şişe taşımayı cezalandıracak!

Kapitalist tüketim alışkanlıklarına karşı eylemlilikte bulunan futbolcuların gösterdikleri hassasiyet küresel finans çetelerinin işine gelmeyince, UEFA üzerinden tehditler başladı.

18 Haziran 2021 Cuma 15:01A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Euro 2020'nin koordinatörleri milli takımların oyuncularının ‘Kelebek Etkisi’ gibi yayılan reklam içeriği içeren ürünlerin basın toplantılarından kaldırılmasına içerledi.

Reklam anlaşmaları gereği büyük kazanç sağlayan ‘içecek reklamlarını kaldıran oyuncuların takımlarına’ “bir daha böyle bir şey olursa ceza yazılacağı” uyarısı yapıldı.

Geçtiğimiz günlerde Portekizli futbolcu Cristiano Ronaldo’nun başlattığı kola şişesini kaldırma eylemine Fransız futbolcu Paul Pogba'nın eşlik etmesi sonrası reklam veren içecek şirketlerinin marka değeri düşmüştü. Coca Cola’nın 4 milyar dolar zarar ettiği bilinirken, Heineken bira üreticisinin de marka değeri düşmüştü.

UEFA da oyuncuların takımlarına nota göndererek; sponsorlar tarafından sağlanan içecekleri şayet oyuncular diğer basın konferanslarında da hareket ettirirse para cezasına çarptırmayı planladığını belirtti.

Geçtiğimiz pazartesi günü, Portekiz milli takımının kaptanı Ronaldo iki şişe Coca Cola’yı alıp bir kenara koyarak yerine su şişesini öne uzatıp, insanları su içmeye teşvik eden bir eylemde bulunmuştu. Ertesi gün de Müslüman bir Fransız futbolcu olan Pogba, bir şişe Heineken birasını usulca bir kenara itekledi. İtalyan Manuel Locatelli de bu furyaya katılarak Coca-Cola'yı suyla değiştirdi.

Turnuvanın organizatörleri de perşembe günü yaptıkları açıklamada, adeta tehdit edercesine: "UEFA’ya katılan takımlara ortaklıkların turnuvanın sağlanması, gençler ve kadınlar da dahil olmak üzere Avrupa genelinde futbolun gelişiminin sağlanması için ortaklıkların (sponsorlukların) gerekli bir şey olduğunu” iddia etti.

UEFA'nın Euro 2020 turnuva direktörü Martin Kallen de, oyuncuların sözleşmelere bağlı olarak "federasyonun koyduğu kurallara riayet etmeleri” gerektiğini söyledi. Kallen, Pogba gibi dini nedenlerle bu tür şeyler yapan oyuncuların hareketlerini de anlayışla karşıladıklarını iddia etti.

Oyunculara direk ceza kesmelerinin turnuvanın amacına aykırı olduğu ifade edilirken, takımlara bu eylemliliklerin tekrarlanmaması aksi halde para cezası uygulanabileceği belirtildi.

Kaynak: BBC

HABERE YORUM KAT