1. HABERLER

  2. HABER

  3. Tutuklu Vekiller Serbest Kalabilir!
Tutuklu Vekiller Serbest Kalabilir!

Tutuklu Vekiller Serbest Kalabilir!

3. yargı paketiyle birlikte Ergenekon, Balyoz, KCK gibi davalardan tutuklu vekillere gün ışığı göründü.

05 Temmuz 2012 Perşembe 13:00A+A-

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, CHP'nin özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) kapatılmasını öngören düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne götürmeyi planlamasına ilişkin, “Mahkemelerin imtiyazına son veren bir düzenleme oldu. CHP Anayasa Mahkemesi'ne götürebilir, götürmese zaten şaşardım. CHP, Anayasa Mahkemesi'ne gitmeyi alışkanlık haline getirdi” dedi.

Bozdağ, 3. Yargı Paketi ile ilgili yapılan düzenlemelerin tutuklu milletvekillerinin durumunu nasıl etkileyeceği konusunda da, “Adli kontrol uygulamasında üst sınır kaldırıldığı için mahkeme karar verdiği takdirde, vekiller için adli kontrol uygulayabilir. Bu tamamen mahkemenin takdiri olan bir konudur” dedi.

Bozdağ, CHP'nin ÖYM düzenlemesinin iptali istemiyle başvuru yapacağının anımsatılması üzerine, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin kaldırıldığını anımsattı. CHP’nin yapılan düzenlemeleri Anayasa Mahkemesi’ne götürmeyi alışkanlık haline getirdiğini belirten Bozdağ, “Bizim yaptığımız düzenlemenin Anayasa’ya aykırı bir yönü olmadığını düşünüyorum” dedi.

“MAHKEMENİN TAKDİRİNDE”

Bozdağ, 3. Yargı paketindeki adli kontrolle ilgili düzenlemenin tutuklu milletvekillerinin tutuksuz yargılanmasının yolunu açıp açmayacağının sorulması üzerine “Adli kontrol ile ilgili düzenleme de önemli bir düzenleme. Biz her zaman şunu söylüyoruz: ‘Yargılamada tutuklama esas olmamalıdır. Serbest yargılama esas olmalıdır, tutuklama istisnadır. Ancak mahkemeler pek çok konuda maalesef tutuklama kararı vererek yargılamayı sürdürüyor. Adli kontrolün üst sınırı 3 yıla kadardı. Şimdi biz bu üst sınırı kaldırmak suretiyle tüm suç isnatlarıyla ilgili yargılananlar hakkında mahkemeler ya da hakimler isterse adli kontrol kararı da verebilecektir. Tabi şu an tutuklu milletvekilleriyle ilgili isnat edilen suçlara baktığınızda üst sınırı 3 yıldan fazla olduğundan adli kontrol uygulanamıyordu. Şimdi bu sınır kaldırıldığından mahkeme karar verdiği takdirde uygulayabilir” diye konuştu. Bozdağ, yapılan düzenlemenin mahkemelere tutuklama yerine serbest yargılama için kullanılabilecek yeni bir tedbir imkânı sunduğunu belirtti.

ERGENEKON ve BALYOZ DEVAM EDECEK

Bozdağ, 3. yargı paketiyle Özel Yetkili Mahkemeler hakkında yapılan düzenlemelerin sorulması üzerine de düzenlemeye konulan geçici bir hükümle Ergenekon ve Balyoz gibi özel yetki kapsamında açılan davaların hangi mahkemede açıldıysa orada devam edeceğini ifade etti.

KİMLER TUTUKLU?

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan, BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum