1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Türkmenler Suruç'taki Saldırı Nedeni İle Sınırda Bekliyor
Türkmenler Suruç'taki Saldırı Nedeni İle Sınırda Bekliyor

Türkmenler Suruç'taki Saldırı Nedeni İle Sınırda Bekliyor

Akçakale sınırında toplanan 700 kadar Türkmen sığınmacı, Suruç'taki saldırı sonrası sınırdan geçişlerin durdurulması nedeniyle bekletiliyor. Türkmenler köylerini YPG baskısı nedeniyle terk etmek zorunda kaldıklarını söylüyor.

21 Temmuz 2015 Salı 17:38A+A-

Yılmaz Bilgen / Al Jazeera

 

Suriye’nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad kasabası çevresinde yer alan Türkmen köylerinden Türkiye’ye kaçış sürüyor. Türkiye’nin Suriye sınırının 25 kilometre güneyindeki Zeybekiyye köyünden onlarca Türkmen aile, sınırda Türkiye’ye geçmek için bekliyor.

PKK’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı kanadı olan YPG üyeleri tarafından ‘köylerini terke zorlandıkları için ayrıldıklarını’ iddia eden Türkmen aileler, Türkiye’ye girmek için yetkililerden izin bekliyor.

Suruç’taki patlama nedeniyle giremediler

Türkmen aileler gün boyu sınırda bekleseler de geçişlerine izin verilmedi. Suriyeli Türkmen yetkililerden edinilen bilgiye göre, Suruç’ta meydana gelen bombalı saldırı nedeniyle Suriye sınırında geçişler yer yer durduruldu. Akçakale sınır hattında da güvenlik önlemleri kapsamında sınır geçişleri durduruldu.

“YPG tehdit etti”

Al Jazeera Türk, geceyi sınırda geçiren Türkmen köylülerden Abdullatif Barho ile konuştu. YPG’liler tarafından son 10 gündür köylerini terk etmeleri yönünde baskı gördüklerini  söyleyen Barho, son olarak da bayram sonuna kadar köylerini terk etmeyenlerin cezalandırılacağı şeklinde tehdit edildiklerini söyledi. Barho, bunun üzerine 77 Türkmen ailenin (Zebekiyye köyü) Türkiye sınırına yönelmek zorunda kaldığını aktarıyor.

Barho, YPG milislerinin ‘haklarında araştırma yapıldığını ve ellerinde IŞİD’e yardım ettiklerinin kesin kanıtları olduğu için köyde barındırmayacaklarını’ söylediğini iddia etti.

Tel Abyad’a bağlı diğer Türkmen köylerinden gelenlerle birlikte, sınırda bekleyenlerin sayısının 700 kişiye ulaştığı bildiriliyor.

En son 14 Temmuz günü Molla Barho köyünden 335 Türkmen YPG tarafından köylerinden zorla çıkarıldıkları iddiası ile Türkiye’ye gelmişti.

"PYD Kürt halkını kötü gösteriyor"

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) çatısı altında örgütlenen Ulusal Kürt Konseyi de PYD'nin Suriye içindeki baskıcı faaliyetlerini kınadı. Yapılan açıklamada, PYD'nin Suriye'de kaçırma, tutuklama, zorla silah altına alma ve baskılarla siyasi görüşlerini bölgedeki Kürt halkına dikte ettikleri iddia edildi.

PYD’nin bölgede izlediği siyasetin halkı göçe zorladığını dikkati çeken Kürt Ulusal Konseyi, bu tür uygulamaların derhal terk edilmesini istedi.

HABERE YORUM KAT