1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Türkmenler İle IŞİD Arasındaki Çatışmalar 3. Gününde
Türkmenler İle IŞİD Arasındaki Çatışmalar 3. Gününde

Türkmenler İle IŞİD Arasındaki Çatışmalar 3. Gününde

Irak Şam İslam Devleti ile Türkmen gruplar arasındaki çatışmalar, Halep'in Çobanbeyli kasabasında üç gündür sürüyor.

02 Şubat 2014 Pazar 16:11A+A-

Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bölgelerinde yaşayan Türkmenler, Irak Şam İslam Devleti’nin saldırıları nedeniyle zor günler geçiriyor. Al Jazeera'den Yılmaz Bilgen çatışmaların sürdüğü bölgedeki son durumu inceledi.

Ülkenin kuzeyinde Rakka, Cerablus, El Bab ve Azez gibi önemli yerleşim birimlerini kontrolü altına alan IŞİD, yine bölgenin stratejik beldelerinden Çobanbeyli’yi almak için üç gün önce saldırı başlattı.

İlk iki gün çatışmalarda önemli kayıplar veren IŞİD, El Bab ve Cerablus’tan gelen takviye birliklerle üçüncü gün yeniden saldırıya geçti.

Rakka ve Azez arasındaki alanı ele geçirmek isteyen IŞİD, bu geniş bölgede yer alan 170 civarında Türkmen köyünü de kendi kontrol alanına dahil etmeye çalışıyor.

Türkiye sınır hattında 270 kilometrelik bir alanı kapsayan bu hat, Öncüpınar ve Akçakale kapılarını da içine alan bir bölge.

Mevcut çatışmalarda Özgür Suriye Ordusu Çobanbeyli’de mevzilenirken IŞİD güçleri de Tuveran, Gaderen, Cübun ve Tel Ayşe köylerinde üslenmiş durumda.

Çobanbeyli bölgesinde savaşan gruplar başta Liva Tevhid olmak üzere Sultan Muhammed Fatih Tugayları ve Liva Fetih'ten oluşuyor.

15 bin nüfuslu Çobanbeyli kasabası, üç gündür süren çatışmalardan dolayı tamamen boşaltıldı.

Çevre köylerden gelenlerle birlikte Kilis ve Gaziantep’te bulunan Suriyelilere binlerce yeni sığınmacı eklendi.

Son olaylar nedeniyle sınıra yakın kamplarda da büyük izdiham yaşanıyor.

Kaynak: Al Jazeera

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum