1. HABERLER

  2. HABER

  3. Türkiye’nin Dindarlık Profili Çıkarıldı
Türkiye’nin Dindarlık Profili Çıkarıldı

Türkiye’nin Dindarlık Profili Çıkarıldı

Diyanet'in anketine göre erkekler kadınlardan, evliler bekârlardan, gençler yaşlılardan, liseli de üniversiteliden dindar.

13 Şubat 2013 Çarşamba 16:35A+A-

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen ankete göre toplumun yüzde 9'u kendisini çok dindar olarak görürken yüzde 1,1'i ise hiç dindar olmadığını düşünüyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan Diyanet Aylık Dergi'nin Ocak sayısında Türkiye'nin dindarlık durumu üzerine  geniş bir anket yapıldı. Ankette "Dini bilgileriniz açısından kendinizi nasıl değerlendirirsiniz?" ve "kendinizi ne kadar dindar buluyorsunuz?" soruları soruldu. Sonuçlara göre toplumun yüzde 9'u "Çok dindarım", yüzde 63'ü "dindarım" derken; yüzde 21'lik kesim "Ne dindarım, ne değilim" cevabını verdi. "Dindar değilim" diyenlerin oranı yüzde 4.7, "hiç dindar değilim" diyenlerin oranı ise 1.1.

Ankete göre erkekler kadınlardan, ev kadınları çalışanlardan, evliler bekârlardan, gençler yaşlılardan, liseliler de üniversitelilerden daha dindar. Ankete katılanların yüzde 7,5'lik bir kısmı dinî bilgilerinin "çok iyi" olduğunu ifade ediyor. Yüzde 43,6'lık bir kesim dinî bilgilerinin "iyi" olduğunu söylerken yüzde 41,1'lik bir kısmı dinî bilgilerinin orta düzeyde kaldığını belirtiyor. Dinî bilgilerini çok iyi bulanların ağırlıklı olarak ilkokul mezunu (yüzde 26,8), iyi oranda görenlerin ise lise mezunları (yüzde 30,1) arasında yer almaları dikkat çekiyor.

dindarlik-anketi01.jpg

ERKEKLER KADINLARDAN, EVLİLER BEKÂRLARDAN DAHA DİNDAR

Anket sonuçlarına göre erkeklerin kadınlara göre kendilerini daha dindar buldukları görülüyor. "Çok dindar" olduklarını söyleyenler içinde erkeklerin oranı yüzde 61 iken kadınların oranı yüzde 39 şeklinde gerçekleşti. "Dindarım" diyenlerin ise yüzde 58,3'ü erkek, yüzde 41,7'si kadın.

Ankette evlilerin bekârlara göre kendilerini dindar bulma durumlarının daha yüksek oranlara tekabül ettiği dikkat çekiyor. Buna göre evlilerin yüzde 65,1'i kendilerini çok dindar; yüzde 72,8'i ise dindar olarak değerlendiriyor.

Kendisini çok dindar ve dindar olarak görenlerin ağırlıklı olarak 26-35 yaş aralığında yoğunlaştığı dikkat çekiyor. Bunları 36-45 yaş grupları izliyor.

Kendilerini en fazla dindar gören eğitim düzeyindeki grup ise lise mezunları oldu. Kendilerini çok dindar görenler içinde lise mezunlarının payı yüzde 29,3; dindar görenler arasında ise yüzde 27,2. Dindarlık algısı yönündeki soruya en fazla olumlu cevap veren meslek grubu ise ev hanımları oldu. Ev hanımlarının kendilerini çok dindar görenler arasında oranı yüzde 31,1; dindar görenlerin arasındaki oranı ise 31,4.

Anketin en çarpıcı yönü ise kendilerini en fazla dindar bulanların, aylık gelirleri 1500 lira ve daha az olanlar arasında olması oldu. (Dünya Bülteni)

dindarlik-anketi02.jpg

HABERE YORUM KAT