1. HABERLER

  2. HABER

  3. Türkiye'den İran'a PKK ve Suriye Uyarısı
Türkiyeden İrana PKK ve Suriye Uyarısı

Türkiye'den İran'a PKK ve Suriye Uyarısı

Türkiye'den İran'a: "Suriye'de akan kanın durması birinci önceliğimiz. PKK'nın sınırınızdan geçmesini engelleyin."

19 Eylül 2012 Çarşamba 11:03A+A-

Başbakan Erdoğan, dün İran İslam Cumhuriyeti Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı Said Celili'yi kabul etti. Basına kapalı görüşmede Celili'ye PKK ve Suriye'de yaşanan olaylara ilişkin Türkiye'nin İran'dan talepleri iletildi.

İran İslam Cumhuriyeti Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı Said Celili, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Celili'nin ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Başbakanlık Merkez Bina'ya geldi. Basına kapalı kapılar ardında yapılan görüşmeden dışarıya samimi karşılama görüntüleri yansıdı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da hazır bulunduğu iki saatlik görüşmede ise Celili'ye PKK, Suriye ve nükleer kriz konusundaki beklentiler iletildi. Görüşmeye, Davutoğlu, dosya ve çantasıyla birlikte geldi.

ANKARA'NIN BEKLENTİLERİ TAHRAN'A İLETİLDİ

Yeni Şafak’ta yer alan habere göre Merkez Bina'da gerçekleşen görüşmenin ana gündem maddelerinden birini de “terörle mücadele” oluşturdu. Özellikle son dönemde PKK’nın İran sınırını aktif olarak kullandıkları yönündeki tespitler Celili'ye aktarıldı. Celili'ye “Terör örgütü mücadelesinde daha fazla katkı bekliyoruz. Sınır bölgesinden geçişleri engelleyin” talebi iletildi. Ankara'da, Bakan Davutoğlu ile ayrıca görüşen Celili'ye temaslar sırasında üç önemli konuda beklentiler iletildi ve uyarılarda bulunuldu.

SURİYE'DE AKAN KAN DURSUN

Görüşmede, nükleer konusu da ele alındı. Türkiye'nin, nükleer sorunun diplomatik yöntemlerle ve karşılıklı diyalogla çözülmesi yönündeki görüşü dile getirilirken, uluslararası camianın beklentilerine dikkat çekildi.

Suriye'deki gelişmeler de iki saatlik Erdoğan-Celili görüşmesinin gündemindeydi. Celili'ye, Suriye'de akan kanın durdurulmasının birinci öncelik olduğu kaydedildi. Celili'nin de Tahran'da 28 ülkenin katılımıyla yapılan 'uluslararası istişare toplantısı'ndaki değerlendirmeleri Erdoğan ve Davutoğlu'na aktardığı bildirildi. Yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından Celili, Bakan Davutoğlu ile birlikte Başbakanlık Merkez Bina'dan ayrıldı. Görüşmenin İran'ın talebi üzerine gerçekleştirildiği öğrenildi.

İran heyeti kapıda bekledi

Ankara'da Başbakan Erdoğan ile görüşmek için randevu saati olan 11.00'da Başbakanlığa gelen Celili'yi karşılamaya kimse gelmedi. Arabadan inen Celili, kendisini kimsenin karşılamaması üzerine etrafına bakındı. Kimseyi göremeyince kendi başına Başbakanlık binasından içeri girdi. Başbakanlık kaynakları olayın kasıtlı olmadığını, aksaklıktan kaynaklandığını belirtti.

 

HABERE YORUM KAT