1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Türkiye'deki Suriyeliler 1 Milyonu Aştı
Türkiye'deki Suriyeliler 1 Milyonu Aştı

Türkiye'deki Suriyeliler 1 Milyonu Aştı

AFAD'ın toplantısına katılan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların sayısının 1 milyon 50 bine ulaştığını söyledi.

19 Haziran 2014 Perşembe 15:18A+A-

Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu'nun 2014'teki ilk toplantısı öncesi konuşan Başbakan Yardımcısı Atalay, Suriyeli sığınmacıların Türkiye'deki durumlarına da değindi.

Atalay, Türkiye'de şu anda Suriyelilerin kaldığı 22 kamp bulunduğunu ve her bir kampın şehir gibi olduğunu söyledi.

Atalay, "Kamplarda 218 bin 632 kişi kalıyor. Şehirlerimizde de çok sayıda Suriyeli var. Şehirlerimizde ve kamplarımızda toplam 1 milyon 50 bin Suriyeli bulunuyor. Takdir edilirse bu büyük bir nüfus. Bununla ilgili çalışmaları da AFAD'ın koordinasyonda bütün kurumlarımız yönetiyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'de Suriyeli vatandaşların kaldığı 35-40 bin nüfuslu kampların da bulunduğunu belirten Atalay, "Bu kadar büyük bir nüfus, bu kadar büyük kamplar yine de dördüncü yılında en sorunsuz şekilde yürütüyoruz. Organizasyon ve koordinasyon yönünden kamplarımız örnek alınıyor" dedi.

Suriye'de dört yıldır süren savaşta ülkesini terk etmek zorunda kalan sığınmacı statüsündeki vatandaşların sayısı 2 milyon 800 bini geçti.

Musul'a da yardım ulaştırılıyor

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AFAD' ın Irak'taki krizden etkilenen vatandaşlara da yardım ulaştırdığını söyledi.

Atalay "Musul'u terk eden yaklaşık 600-700 bin nüfus var. Bunlar Dohuk civarına daha çok geldiler. Oraya da Türkiye olarak ciddi bir insani yardım ulaştırdık. Dışişleri Bakanlığı ile koordine ederek 15 bin kişilik gıda kolisi, 10 bin battaniye, bin 920 yatak, 2 bin mutfak seti, 12 bin 500 çadır gibi yardımları Dohuk'a ulaştırdık. Orada ayrı kamplar kuruluyor" dedi.

Türkmenlerin ağırlıkta olduğu Irak'ın Telafer kentinden kaçan vatandaşların sığındıkları Sincar bölgesine de AFAD'ın 20 bin kişilik gıda kolisi gönderdiğini belirten Atalay bu bölgede sadece Türkmenlerin kalacağı bir kamp çalışmasının da devam ettiğini söyledi.

Al Jazeera ve AA

HABERE YORUM KAT