1. HABERLER

  2. HABER

  3. Türkiye IŞİD Bildirisini İmzalamadı
Türkiye IŞİD Bildirisini İmzalamadı

Türkiye IŞİD Bildirisini İmzalamadı

IŞİD'le mücadele kapsamında Suudi Arabistan'da düzenlenen zirvenin sonuç bildirgesine Türkiye imza koymadı.

11 Eylül 2014 Perşembe 23:59A+A-

IŞİD'le mücadele kapsamında Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen ve ABD, Türkiye, Mısır, Ürdün ve körfez ülkelerinin katıldığı zirve sona erdi.

Zirvede alınan kararların yer aldığı sonuç bildirgesine Türkiye imza koymadı. 

IŞİD, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nu basarak alıkoyduğu 49 rehineyi hâlâ elinde tutuyor. 

Zirvenin sonuç bildirgesinde "Katılımcı ülkeler, uygun görülmesi halinde IŞİD'e karşı eşgüdümlü bir askeri harekata, farklı yönleriyle katılma konusunda uzlaştı" ifadesi yer aldı.

Suriye'deki IŞİD unsurları da mücadele alanında

Sonuç bildirgesinde 'sözde' Irak Şam İslam Devleti'nin bölge ve dünya için bir tehdit olduğu vurgulandı ve "Katılımcı ülkeler; IŞİD'in, Irak, Suriye ve dünyanın neresinde olursa olsun yok edilmesi konusunda fikir alışverişinde bulunmuştur" denildi. Böylece, IŞİD'le mücadelenin Suriye topraklarını da kapsayacağının işareti verilmiş oldu.

Güvenlik Konseyi kararına atıf

Katılımcı ülkelerin, BM Güvenlik Konseyi'nin 2170 no'lu kararına bağlılıklarını sürdürdüğü ifade edilen bildirgede örgütün maddi gelirinin kesilmesi ve örgüte katılımların durdurulması konusunda uzlaşıldığı belirtildi. 

BM Güvenlik Konseyi'nin geçtiğimiz ay kabul ettiği 2170 no'lu karar, IŞİD'e maddi destek veren ve vatandaşlarının örgüte üye olmasına izin veren ülkelere ekonomik yaptırımlar öngörüyor. 

Sonuç bildirgesinde ayrıca, IŞİD saldırıları nedeniyle zarar gören bölgelerin yeniden inşası ve sivillere yardım için çalışma yapılması kararlaştırıldı.

Zirvede Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti. 

Obama'nın IŞİD stratejisi

ABD Başkanı Barack Obama'nın açıkladığı IŞİD'le mücadele stratejisi "sistematik hava saldırıları", "sahadaki güçleri destekleme", "insani yardım" ve "IŞİD'e karşı uluslararası terörle mücadele faaliyetleri" olmak üzere dört ayaktan oluşuyor.

Irak'ın yanı sıra Suriye'de de örgüte yönelik hava saldırıları düzenlenmesine yeşil ışık yakan Obama, "Hem Suriye hem de Irak’ta IŞİD’e karşı harekete geçmekten tereddüt etmeyeceğim" dedi.

 Reuters, AA

HABERE YORUM KAT

4 Yorum