1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BAE

  4. Türkiye, İngiltere ve ABD'den BAE ve Muhammed Dahlan Tetikçisinin Yemen'deki Suçlarına Dair Ortak Girişim
Türkiye, İngiltere ve ABD'den BAE ve Muhammed Dahlan Tetikçisinin Yemen'deki Suçlarına Dair Ortak Girişim

Türkiye, İngiltere ve ABD'den BAE ve Muhammed Dahlan Tetikçisinin Yemen'deki Suçlarına Dair Ortak Girişim

Türkiye, İngiltere ve ABD; Birleşik Arap Emirlikleri'nin ve Muhammed Dahlan tetikçisinin Yemen'de işlediği suçların araştırılması için resmi başvuruda bulundu.

12 Şubat 2020 Çarşamba 15:07A+A-

HAKSÖZ-HABER

Türkiye, İngiltere ve ABD; Yemen'de savaş suçları ve işkence şüphesiyle Birleşik Arap Emirlikleri üst düzey yetkililerinin tutuklanması başvurunda bulundu. Başvurularda tutuklanarak yargılanması talep edilenler arasında Muhammed Dahlan tetikçisi de var.

Bugün yapılan başvuruda, Birleşik Arap Emirlikleri ve paralı askerlerinin 2015 ve 2019'da Yemen'deki sivillere karşı işkence ve savaş suçlarından sorumlu oldukları ifade edildi.

Konuyla ilgili Twitter'dan açıklama yapan Av. Gülden Sönmez, davanın Türkiye ayağıyla ilgili şunları söyledi:

Türkiye’de evrensel yargı yetkisine dayanarak Yemen’de işlenen suçlarla alakalı olarak 11.02.2020’de İstanbul Cumhuriyet Savcılığına iki başvuru yapmış bulunmaktayız. İki Yemenli müvekkilimiz vekaleten adına bu başvurular yapılmıştır. Ancak dosyalarımızda binlerce mağdura karşı işlenmiş suçlar da mevcuttur.

Müvekkilimiz Adel Salem Nasır Mofgah ve Abdullah Suliman Abdullah Daubalah her ikisi de Yemen’den canlarını zor kurtararak Türkiye’ye sığınmış iki mağdurdur. Her ikisinin de hayatı altüst olmuş ve ailelerinden topraklarından uzakta sığınmacı olarak yaşamak zorunda kalmışlardır.

Şikayet başvurularımızdan birincisi Abdullah Suliman Abdullah Daubalah adına yapmış olduğumuz başvuru olup, kendisini de öldürmek üzere yapılan saldırıda hayatta kalabilmiş bir gazetecidir.  Bu başvuruda Spear Organisation Grubun sahibi ve CEO su ve bu şirket adına bu operasyonda görev almış paralı askerler suçlanmaktadır. Ayrıca suçlananlar arasında Spear Organisations Group şirketine bu işi para karşılığı veren, BAE adına anlaşmayı yapan ve bizzat vaziyet eden Mohammed Yousef Shaker Dahalan ve adamları da yer almaktadır.

Diğer dosya ise müvekkil Adel Salem Nasır Mofgah adına açılmış olan ve ağırlıklı olarak Yemen’de 2015-2018 yılları arasında yapılan işkenceler, cezaevi gibi oluşturulmuş gizli sorgu ve cezaevlerinde yapılan sorgulamalar, işkenceler, cinsel saldırılar ve öldürmelere dair bir başvurudur. Müvekkilimizin üzerinde halen işkence yaraları mevcuttur. Bu başvuruda ağırlıklı olarak UAE’in emir komuta zincirindeki siyasi ve askeri kişileri ile yine UAE adına hareket eden Yemenli kişiler olmak üzere toplam 47 kişi suçlanmıştır. Bu kişiler BM İnsan Hakları Konseyi Raporunda da suçları tespit edilmiş kişilerdir.

Her iki başvuruda da sanıklar hakkında insanlığa Karşı Suçlar çerçevesinde,

-              Kasten İnsan Öldürmek

-              Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma, 

-              İnsanlığa Karşı İşkence ve Eziyet ,

-              Cinsel saldırı,

-              insanlığa Karşı Suç İşlemek İçin Örgüt Kurma,

-              İnsanlığa Karşı Suçlara Azmettirme suçlarından dava açılması talep edilmiştir.

Sanıkların derhal yakalanarak haklarında tutuklama tedbirine başvurulmadığı takdirde, kasten öldürme, kasten yaralama, işkence suçları ile diğer sayılan suçları işlemeye devam edecekleri gibi, işledikleri ve işleyecekleri suçlar nedeni ile delilleri karartma ve kaçma şüpheleri de mevcuttur. Bu nedenle her iki dosyada da sanıklar hakkında yürütülecek tahkikat tamamlanıncaya kadar haklarında tutuklama tedbirine başvurulması talep edilmiştir.

Muhammed Dahlan Yemen’de İhvan’la Bağlantılı Islah Parti’sinin Liderlerine de Suikast Düzenlemişti

Spear Organisation isimli ABD’li paralı asker şirketinin BAE parasıyla Muhammed Dahlan aracılığıyla Yemen’deki Islah partisi liderlerine ve bazı önde gelen isimlere yaptığı suikastler ABD kongresinde bazı senatörler tarafından da gündeme getirilmişti.

Muhammmed Dahlan tetikçisi bu sefer ve ilk kez daha somut delillerle bu suçları azmettiren, işleyen,  bazı aşamalarda bizzat dahil olan kişi sıfatıyla yargılanmakta.

Yemen'de Müslüman alim ve liderleri ve Islah Partisi’nin önde gelen yetkililerine suikastler düzenleyen Muhammed Dahlan çetesindeki time ait görüntüler:

7062-001.jpg

7063-001.jpg

7064.jpg

HABERE YORUM KAT