1. YAZARLAR

  2. Kazım Güleçyüz

  3. Türkçe ve Atatürkçülük
Kazım Güleçyüz

Kazım Güleçyüz

Yazarın Tüm Yazıları >

Türkçe ve Atatürkçülük

05 Ekim 2012 Cuma 13:57A+A-

Yoğun Atatürkçülük propagandasının yapıldığı derslerden biri de Türkçe. İkinci 4’ün, dolayısıyla imam hatip ortaokullarının birinci sınıfında okutulan Türkçe ders kitabı bunun mebzul örnekleriyle dolu.

Diğerleri gibi gençliğe hitabe ve büyük boy bir portre ile başlayan kitaptaki 8 ana temadan 2.’si tamamen M. Kemal’e tahsis edilmiş (s. 25).
Bu kısımdaki “Atatürkçü düşünce sistemi” başlıklı yazıda M. Kemal’in eğitime verdiği önem ve gösterdiği yakın ilgi detaylıca işleniyor.
“Kız ve erkek çocuklarının birlikte eşit olarak öğrenim görmelerini istemiştir. (...) Yazı tahtasının başına geçerek yeni Türk harflerinin öğretilmesinde çaba göstermiş, öğretmen kürsülerine çıkarak ders vermiştir” cümleleri bu yazıdan.
Hemen ardından konulan “Atatürk’ün öğrencilere mektubu” başlıklı “şiir”den bazı mısralar:
“Hep bakışlarım sizin üstünüzde,
Ben, bütün Türklerin başöğretmeni,
Tanıyın iyiyi, doğruyu, güzeli.
Dedenizin, babanızın elinden tutup
Önce ben öğrettim A, B demeyi.
Senelerce onlarla omuz omuza
Hudut boylarında dövüştüm.
Attım düşmanı vatanımdan,
Halkımın arasına karıştım,
İşte şimdi karşınızda
Her gün, her zaman başınızda,
Sevgi dolu gözlerimle size bakıyorum.
Türkiye’nin ırmakları nasıl size akıyorsa
Ben de size öyle akıyorum.”
Devamında “Atatürk’ün hayatı” bölümü var.
Buradan birkaç cümle:
“Hayatında askerî okulların büyük önemi vardır. Fikir, askerlik ve siyasî hayatının temelleri bu okullarda şekillenmeye başlar. (...) Manastır Askerî Lisesi, fikirlerini geliştirmesine elverişli bir ortam olmuştur. Daha sonra okuduklarından ve gördüklerinden yeni fikirler edinir. Bu birikimlerle ileride ‘Atatürkçü düşünce sistemi’ dediğimiz bir düşünce sistemini oluşturacaktır.”
Peşinden “Böyle istiyordu Atatürk” şiiri..
Türkçe için ayrı bir “çalışma kitabı” da var.
Bu kitapta, diğerinde anlatılan konularla ilgili çeşitli sorular ve farklı formatta ödevler mevcut
Bunlardan bazı örnekler aktaralım:
l “Atatürk Haftasında yapılacak etkinliklere (Atatürk’ü Anma Gecesi, Atatürk Şiirleri ve Şarkıları Dinletisi, Piyes vb) katılmaları için velilere gönderilecek bir davetiye örneği yazınız.”
l “Aşağıya, Atatürk’ün özelliklerini anlatacağınız bir akrostiş çalışması yapınız. Şiirin etrafını bayrak ve Atatürk resimleriyle süsleyiniz.”
l “Araştırma sonunda öğrendiğiniz Atatürk ilke ve inkılâplarını maddeleyerek yazınız.”
Ve her iki kitapta da, onu çocukken tarlada kargaları uzak tutmak için dikilmiş korkulukla birlikte gösteren temsilî resim dahil, M. Kemal’in farklı yer, konum ve zamanlarda çekilmiş bol miktarda fotoğrafları yer alıyor. Harbiye’yi bitirdiğinde, Çanakkale’de, Birinci Mecliste, üniversite gençleri ve el sanatlarıyla meşgul kızlar arasında, bir köylü kadınla konuşurken, yabancı devlet adamlarıyla, üniformalı, sivil, kalpaklı...
“Bunların Türkçeyle ilgisi ne?” diyorsanız...
Sualinizi, 02.09.2010 tarih ve 112 sayılı kararıyla bu kitabın 2011-2012 öğretim yılından itibaren 5 (beş) yıl süre ile ders kitabı olarak kabul edildiğini bildiren Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına sorun.
Zira kitabın kapağını açınca karşınıza çıkan ilk sayfada, “İlköğretim Türkçe 5 Ders Kitabı” başlığı ve yazar imzasının altında öyle yazıyor.
Sorun; bakalım cevap alabilecek misiniz?
«««
Sınırın öte yanındaki şiddetli çatışmalar günlerdir sürerken okulları kapatma dışında hiçbir tedbir alınmayan Akçakale’de korkulan oldu ve Suriye’deki fitne ateşine bizi daha fazla bulaştıracak yeni adımlar gündemde. Teyakkuz, temkin, basiret, hikmet, itidal ihtiyacının zirveye çıktığı bir süreçteyiz. Allah hepimizin yardımcısı olsun.

YENİ ASYA

YAZIYA YORUM KAT