1. HABERLER

  2. HABER

  3. Tugay: Belgeler Yandı, Bitti, Kül Oldu
Tugay: Belgeler Yandı, Bitti, Kül Oldu

Tugay: Belgeler Yandı, Bitti, Kül Oldu

93-94’teki faili meçhul cinayetlerden Bolu Komando Tugayı’na bağlı birliklerin sorumlu olduğu iddiası üzerine tugaydan o dönemde görevli personelin listesini isteyen savcılığa, “Belgeler yandı” cevabı geldi.

26 Şubat 2012 Pazar 13:47A+A-

Haber: Remzi Budancir

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, 1993-1994 yıllları arasında işlenen faili meçhul cinayetleri, kayıpları ve infaz iddialarını soruşturan Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, her olayda karşılarına çıkan Bolu Komando Tugayı’ndan, o dönemde tugayda görev yapan personelin listesi istedi. Bolu Komando Tugay Komutanlığı’ndan “Belgeler Gölcük depreminde yandı” cevabı gelince Özel Yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı Osman Coşkun bu kez aynı belgeleri Genelkurmay Başkanlığı’ndan istedi.

Belgeler enkaz altında

1993-1994 yıllarında Doğu ve Güneydoğu’da çok sayıda operasyonda görev alan ve adı faili meçhul cinayetlerle anılan Bolu Komando Tugayı’nı mercek altına alan Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı önemli bilgi ve delillere ulaştı. Bolu Tugayı’na bağlı birlikler tarafından öldürdüğü ya da kaybedildiği iddia edilenlerin yakınlarını ve tanıkları dinleyen savcılık, aldığı ifadeler sonrasında bölgede görev yapanların listesini talep etti. Bolu Komando Tugay Komutanlığı’ndan savcılığa ulaşan belgede ise istenilen bilgi ve belgelerin 1999’da yaşanan Gölcük depreminde enkaz altında kaldığı ve yandığı belirtildi. Özel Yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı Osman Coşkun, Bolu Komando Tugay Komutanlığı’ndan gelen bu cevap üzerine bu kez bölgede operasyon yapan birliklerin listesini Genelkurmay Başkanlığı’ndan istedi. Soruşturma kapsamında savcılık tanık ve mağdurların anlatımlarının tamamlanmasının ardından şüphelileri dinlemeye başlayacak. Bolu Komando Tugay Komutanlığı’nın daha önce de 1994 yılında gözaltına alındıktan sonra kaybedilen ve Kulp ilçesine bağlı Düzpelit mezrasındaki toplu mezarda bulunan 11 köylü ile ilgili soruşturmada da aynı cevabı verdiği öğrenildi.

Yavuz Ertürk’ün birlikleri

Adı geçen olaylara karışmakla suçlanan Bolu Komando Tugayı’nın başında o dönemde Tümgeneral rütbesi ile Yavuz Ertürk bulunuyordu. Kulp’taki 11 köylünün katledilmesine ilişkin dava AİHM’e de taşındı ve Türkiye haksız bulunup öldürülen köylülerin yakınlarına tazminat verilmişti.

TARAF

HABERE YORUM KAT