1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. TSK’nın Devriyeleri İdlib’deki Saldırıları Durdurabilir mi?
TSK’nın Devriyeleri İdlib’deki Saldırıları Durdurabilir mi?

TSK’nın Devriyeleri İdlib’deki Saldırıları Durdurabilir mi?

Esed rejiminin İdlib’deki ihlallerinin mercek altına alındığı Al-Monitor'da, Türkiye’nin bölgede attığı devriyelerin Esed ve İran’ın saldırılarını önlemede neden yetersiz kaldığı sorusuna cevap aranıyor.

13 Nisan 2019 Cumartesi 12:50A+A-

Halid El-Hatib imzasıyla  el-Monitor’da yayımlanan haber-analiz özetle şöyle:

Geçen hafta  Kafr Nabl kasabasında korkunç bir katliam gerçekleştiren Suriye rejimi, Suriye'nin kuzeybatısında bulunan İdlib eyaletindeki silahsızlandırılmış bölgede sivilleri bombalamaya devam ediyor.

Al-Monitor'a konuşan medya aktivisti Sanaa al-Ali, rejimin 4 Nisan saldırısında kimyasal silah kullandığını kaydetti. Ali, şunları söyledi: “Suriye rejimi, Kafr Nabl'ın ortasındaki pazara üç adet kimyasal başlık taşıyan roket attı, 14 sivil öldürdü ve onlarca yaralandı. Rejim aynı gün İdlib kırsalındaki diğer kasaba ve şehirleri de bombaladı. Ne yazık ki, tampon bölgedeki Türk askeri devriyeleri rejimin saldırılarını engellemek için çok az şey yaptı ”dedi Ali “Ertesi gün, şehirdeki camilerin imamları, hoparlörler aracılığıyla insanları cuma namazı için camilere gitmemeleri, rejim kuvvetlerinin muhtemel bir saldırısından korkmaları konusunda uyardı.”

Şubat ayının başından bu yana, rejimin devam etmekte olan saldırıları ve gerginliği azaltma bölgelerindeki kasaba ve köylerin bombardımanı sonucu düzinelerce sivil öldü ve binlerce aile yerinden oldu.

Türkiye, 15 ila 20 kilometre genişliğindeki bölgede devriye gezerken, Rusya, İdlib’in sınır bölgesinde faaliyet gösteriyor. Amaç, Suriye rejiminin yaklaşık 3 milyon kişiye ev sahipliği yapan İdlib'e saldırı başlatmasını önlemektir. Türk bayrağını taşıyan zırhlı araçlar dahil olmak üzere Türk ordusu devriyeleri, silahsızlanan bölgeyi dolaşıyor, burada devriye grevi yapıyor. Yaklaşık 2 saat süren devriyeden hemen sonra rejimin bombardımanları başlıyor.

"Türk ordusu 8 Mart - 5 Nisan tarihleri arasında 16 devriye attı. Ancak bu saldırıları önlemekte yeterli olmadı" diyen Ulusal Kurtuluş Cephesi sözcüsü  Naji Abu Hudayfah Al-Monitor'a şunları söyledi. "Devriyeler biter bitmez, rejim köy ve kasabaları ağır top mermileri ve roketlerle bombalamaya devam ediyor. Görünüşe göre Suriye rejimi, Rus-Türk anlaşmalarına uymak istemiyor ve onları bozmaya çalışıyor. Bölgedeki normalleşme sürecinin garantörü olan Rusya ve Türkiye, rejimin bombalamayı durdurması için daha fazla baskı yapması gerekiyor.”

Yine de  rejim, İdlib ve Halep kırsalı, Hama ve Lazkiye'deki muhalif bölgelere yönelik hava ve topçu saldırısını yoğunlaştırdı ve buna karşılık olarak silahlı muhalif gruplar da rejim bölgelerine saldırarak misilleme eylemlerinde bulunmak zorunda kaldı.

“Saldırılar karşısında misilleme hakkımız var” diyen Abu Hudayfah, “Bölgelerimizdeki günlük rejim saldırılarına sessiz kalmayacağız. Aynısıyla cevap vermek, misillemede bulunmak yasal hakkımızdır. Ulusal Kurtuluş Cephesine eşlik eden Türk devriyesi altı zırhlı araçtan oluşuyor. Her devriye, askeri bölgelerin tüm yollarını keşfetmeye çalışırken farklı bir rota izliyor. Belki önümüzdeki dönemde, saldırıları durdurmak ve tamamen önlemek için daha fazla devriye olacak.”

Medya aktivisti Fawaz Jwaid, Al-Monitor'a 5 Nisan'da, Türk ordusunun Güney Halep'teki El-Ais'den Doğu İdlib'deki Tell Touqan'daki Türk gözlem görevine kadar güneyde bir gözlem devriyesi düzenlediğini söyledi. Fawaz Jwaid sözlerini şöyle sürdürdü: "Devriye güneye, güneydoğu İdlib’de bulunan Sarman'daki gözlem mevkiine, ardından kuzey Hama'da bulunan Morak'taki Türk mevkiine kadar devam etti… Birkaç saat sonra, devriyenin sona ermesinin ardından, rejim kuvvetleri güney Halep'te daha önce devriye gezen aynı köylerin bombardımanına geri döndü. Rejim ayrıca Zammar kasabasını top mermileri ve roketlerle bombaladı.”

Al-Monitor ayrıca , Idlib eyaletinin Ümm Jalal kentinde yerel meclis başkanı Deifallah el-Murr ile de konuştu. Murr ayrıca Türk ordusu ve bölgedeki yerel meclisler arasında bir tür koordinatör olarak atandı.

Murr, “Son birkaç gün içinde Türk ordusunda askeri yetkililerle birkaç görüşme yaptık,” dedi. “Nisan ayında Türk devriyelerinde artış olacağını öğrendik. Bunun rejimin saldırılarına son vereceğini umuyoruz. Silahsızlandırılmış bölgedeki köy ve kasabalar TSK ve ÖSO ile işbirliğine son derece açık olup devriyeler ve operasyonları kolaylaştırmaya hazır.”

HABERE YORUM KAT