1. HABERLER

  2. HABER

  3. TSK’dan Baro ve Coşkun’a Cevap
TSK’dan Baro ve Coşkun’a Cevap

TSK’dan Baro ve Coşkun’a Cevap

Genelkurmay, Coşkun’un “paşa-köpek” benzetmesi ve Kocasakal’ın “Biz zannettik ki ordumuz var” açıklamalarına sert bir bildiriyle yanıt verdi: Bunlar tahrik ve hakaret.

04 Mayıs 2012 Cuma 00:29A+A-

Türkiye gündemi hakkında uzun zamandır açıklama yapmayarak görev alanı içinde kaldığı izlenimi veren Genelkurmay Başkanlığı dün bir kez daha sert bir açıklamayla siyaset gündemine müdahil oldu. Açıklamanın içeriğinden bu kez hedefte “Kemalist kesimlerin olduğu” ortaya çıktı.

Genelkurmay’ın internet sitesinden yayınlanan dört maddelik açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1. Son zamanlarda, yasal mevzuatla belirlenmiş olan vazifesini, tamamen görevine odaklı, devletine ve Yüce Milletine hizmet aşkı ile en iyi şekilde yapma gayreti içinde olan Türk Silahlı Kuvvetleri’ni hedef alan, maksatlı olduğu değerlendirilen, haber, iddia ve yorumlara sıkça rastlanmaktadır.

2. Tahrik amaçlı olan ve yapıcı eleştiri sınırlarını aşan bu tür iddia ve yorumların, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin fedakâr ve kahraman mensuplarının moral motivasyonunu ve görevini en iyi biçimde yapma azim ve gayretini zaafa uğratmayı hedeflediği üzüntü ve endişe ile izlenmektedir.

Hakaret ve tahrik

3. Bazı yazar, konuşmacı ve meslek kuruluşu temsilcilerinin; basın ve ifade özgürlüğünü istismar ederek, başta Ebedî Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tarihe mâlolmuş asker kişilerin de şerefle taşıdıkları askerî unvanlarını bile seviyesizce alay konusu yapmaları, astlık-üstlük münasebetlerini ve dünyanın en disiplinli ordusu olarak gösterilen ordumuzda disiplin anlayışını zedelemeye yönelik söz ve yazılarla Türk Silahlı Kuvvetleri’ni ve onun değerli mensuplarını tahrik etmeye çalışmaları, talihsizliktir.

4. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kahraman ve fedakâr mensupları; en kıdemsiz erinden en yüksek rütbeli general/amiraline kadar, hiçbir tahriğe kapılmadan, çelikleşmiş bir birlik ve bütünlük içinde, Anayasamızın temel niteliklerine ve parlamenter demokratik sisteme sıkı sıkıya bağlı olarak, ülkemize ve Yüce Milletimize hizmet etmeye devam edecektir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

Genelkurmay’ın bu sert açıklamasının Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Bekir Coşkun ile İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal’a yönelik olduğu öne sürüldü.

Ümit Kocasakal: Biz zannettik ki ordumuz var

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, 30 nisanda Eskişehir’de, bir konferansta şunları söylemişti: “Biz zannettik ki ordumuz var. O güçlü ordu bizi korur. Artık TSK vesaire yerine Türk Silahsız Kuvvetleri var. Siz Türk Silahsız Kuvvetlerisiniz. Bu yüzden durmadan çalışacağız.” Kocasakal, Genelkurmay’ın bildirisiyle ilgili Taraf ’a şunları söyledi: “Benim yaptığım açıklama çarpıtılarak haberleştirildi. Ben ‘Türk silahsız kuvvetleri’ derken konuştuğum yerdeki sivilleri, insanları kastettim. Bu nedenle açıklamayı üzerime alınmıyorum. Eğer bana yönelik ise de çok üzülürüm. Çünkü TSK hakkında onlarca olumsuz yorum yapılırken ben her yerde sahip çıktım.”

Bekir Coşkun’un ‘Paşa’sı

Bekir Coşkun 29 nisan tarihli, “Paşa...” başlıklı makalesinde kurt ile “paşa” ismini verdiği köpeği konuşturmuş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

“Kurt sordu:

-Peki şu omuzunda parlayan ne?..

-Tasmam...

-Ne işe yarar?..

- Sahibim beni yönettiğine göre bu lazım...

Nereye çekerse oraya...

-Ya onun istediğini yapmak istemezsem?..

-Karşılığında yapacaksın...

Onca şey veriyor yani..”

TARAF 

HABERE YORUM KAT