1. HABERLER

  2. HABER

  3. "TSK Rejim Muhafızı Olmaktan Çıkarılmalı"
TSK Rejim Muhafızı Olmaktan Çıkarılmalı

"TSK Rejim Muhafızı Olmaktan Çıkarılmalı"

Adnan Tanrıverdi, 35. Madde değiştirilirken iç güvenlik görevinin TSK’nın sorumluluğundan alınması gerektiğini kaydetti.

15 Mayıs 2012 Salı 00:44A+A-

Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Onursal Başkanı emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, hükümetin Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 35. maddesinin değişmesi için harekete geçeceği haberleri üzerine söz konusu madde kapsamında TSK’nın rejim muhafızı olmaktan çıkarılarak siyaset sahnesinden de uzaklaştırılması gerektiğini belirtti.

Hükümet, darbecilerin kendilerine dayanak yaparak sivil iradeye el koymasının en büyük yasal yardımcısı olarak görülen 211 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 35. Maddesi’ni değiştirmeye hazırlanıyor. ASDER Onursal Başkanı Adnan Tanrıverdi de söz konusu madde ile TSK’nın görev ve sorumluluklarının neleri içereceği konusunda açıklama yaptı.

Tanrıverdi, gelinen noktayı, memnuniyet verici önemli bir gelişme olarak değerlendirdiğini ifade ederek, “35. Maddenin değiştirilmesi imkânı oluşmuşken, geniş bir bakış açısı ile, hem darbelere dayanak yapılamayacak şekilde ifade edilmeli, hem farklı yorumlara sebebiyet vermeyecek kadar açık ifade edilmeli, hem de TSK’nın yeniden yapılanması kapsamında ele alınmalıdır” dedi.

“TSK Siyasetin Dışına Çıkarılmalıdır”

Mevcut hali ile “Silahlı Kuvvetlerin vazifesi, Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyetini kollamak ve korumaktır” şeklinde ifade edilen maddeyi eleştiren Tanrıverdi, “Silahlı kuvvetlerimizin dış güvenlikten ziyade iç güvenliğe yönelmesine, siyasete müdahale etmesine, siyasi iktidarları vesayet altına almasına ve rejim muhafızı gibi görev yapmasına neden olmuştur” diye konuştu.

Tanrıverdi, yeni madde sonucunda yapılacak değişikliklerle, TSK’nin rejim muhafızı olmaktan çıkarılmasını ve iç güvenlik görevi TSK’nın sorumluluğundan alınması gerektiğini kaydetti.

Tanrıverdi ayrıca, “TSK, siyasetin dışına çıkarılmalı ve tamamen dış tehditlere karşı kullanılacak bir konuma ve güce getirilmelidir, Barış zamanında, gerginlik döneminde ve savaş halindeki görevleri, açık olarak ifade edilmelidir” ifadelerini kullandı.

35. Madde Teklifi

Tanrıverdi, yeni 35. Maddenin “Silahlı Kuvvetlerin Vazifesi; Milli hedeflere ulaşmak için tespit edilen milli politikaları desteklemek, yurdumuza karşı, sınır ötesinden gelebilecek silahlı tecavüzleri caydırmak, tecavüzü, vaki olmadan önce sınır ötesinde önlemek, dışarıdan sınırları tecavüz vaki olduğu takdirde, yurdumuzu topyekûn savunma esasına göre savunmak, kolluk kuvvetlerinin yeterli olamayacağı olağanüstü durumlarda, iç güvenlikte kullanılmak üzere, TBMM’nin kararı ile, kolluk kuvvetlerini uygun unsurlarla takviye etmektir” şeklinde ifade edilmesini teklif etti. YENİ AKİT 

 

HABERE YORUM KAT