1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Trump’la Netanyahu’nun İşgal Planına Karşı Filistin’den Kudüs Çağrısı
Trump’la Netanyahu’nun İşgal Planına Karşı Filistin’den Kudüs Çağrısı

Trump’la Netanyahu’nun İşgal Planına Karşı Filistin’den Kudüs Çağrısı

Filistin yönetimi, Arap ve İslam ülkeleri büyükelçilerini, Trump'ın 'Yüzyılın Anlaşması' olarak adlandırdığı işgal planının açıklanacağı merasime katılmamaları çağrısında bulundu.

28 Ocak 2020 Salı 15:01A+A-

ABD Başkanı Donald Trump Yüzyılın Barışı diye lanse ettiği Ortadoğu barış planının ayrıntılarını dün ilk kez İsrail Başbakanı Binyamn Netanyahu ve onun 2 Mart’taki seçimlerde rakibi olan Mavi ve Beyaz Partisi lideri Benny Ganz ile paylaştı. Trump her iki liderle ayrı ayrı toplantılarda bir araya geldi. Trump’ın bugün ise Netanyahu ile birlikte Beyaz Saray’da plana dair ortak açıklama yapması ve ayrıntıları paylaşması bekleniyor. 

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Trump’ın açıklaması beklenen sözde barış planını kınayarak, "Bugün ABD'nin Yüzyılın Anlaşması planının açıklanacağı merasime davet edilen Arap ve İslam ülkeleri büyükelçilerini, Filistin halkının haklarını gasp etme ve başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasına engel olma amacı taşıyan bu merasime katılmamaya çağırıyoruz" dedi. 

Trump’ın ‘Barış Planı’nda Ne Var? 

‘Yüzyılın Anlaşması’ sayfalarca uzunluğunda olsa da içeriği şimdiye kadar sır gibi saklandı. Bununla birlikte planla ilgili bazı Arap başkentleri, Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner tarafından bilgilendirildi. Taslak hakkında bilgilendirilen kimi Filistin ve Arap kaynakları, planın ‘Filistinlilere İsrail işgalini kabul etmeleri karşılığında rüşvet vermeyi önerdiğini’ belirtiyor. Bazı kaynaklar da söz konusu planı, ‘bölgenin stratejik ve bereketli topraklara sahip Ürdün Vadisi’nin büyük kısmı ile Batı Şeria’nın yarısının İsrail ilhakına olanak sağlaması’ olarak tanımlıyor. Filistinliler, Batı Şeria’nın yaklaşık yüzde 30’una denk gelen Ürdün Vadisi’nin bölgenin tahıl ambarı, Ürdün ile sınır kapısı ve gelecekteki devletlerinin hayati öneme sahip bir parçası olduğunu belirtiyor. Projenin mimarı olan Trump’ın damadı ve danışmanı Kushner, planını geçen haziran ayında Bahreyn’de ilk kez paylaştı. Siyasi ve din temelli çatışmalara “ekonomi öncelikli” yaklaşım sergileyen Kushner, plan kapsamında ‘Filistin’in ve komşu Arap ülkelerin ekonomilerinin canlandırılması amacıyla 50 milyar dolarlık yatırım’ açıklamasında bulunmuştu. Kushner, bu yaklaşımının Filistinliler için ‘refah’, İsrail için ise ‘güvenliği’ sağlayabileceğini savundu. 

Hamas: Filistinlilerin Yeni Nekbesi 

Hamas Hareketi de Trump'ın bugün açıklayacağını duyurduğu ve 'Yüzyılın Anlaşması' olarak adlandırdığı barış planını Filistinlilerin yeni Nekbe'si olarak nitelendirdi. 

Hamas Hareketi Sözcüsü Fevzi Berhum yaptığı yazılı açıklamada "Yüzyılın Anlaşması planı Filistin halkı için yeni bir Nekbe ve bu halka yönelik çifte (ABD-İsrail) bir saldırıdır" ifadesini kullandı. 

Söz konusu barış planını akamete uğratma ve Filistin halkının çıkarlarını korumanın tüm Filistinlilerin görevi olduğunu kaydeden Berhum, bunun için cesur kararlar alınması ve genel bir seferberlik hali ilan edilmesi gerektiğini kaydetti. 

Söz konusu plana karşı koymak için Filistin genelinde direniş hareketlerinin dozunun artırılması gerektiğine işaret eden Berhum, Filistin yönetimine İsrail'le güvenlik alanındaki koordinasyonu acilen durdurma, İslam dünyasına da Filistin halkını destekleme çağrısı yaptı. 

HABERE YORUM KAT