1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. “Toplumsal cinsiyet eşitliği” sertifikası nasıl oluyor?
“Toplumsal cinsiyet eşitliği” sertifikası nasıl oluyor?

“Toplumsal cinsiyet eşitliği” sertifikası nasıl oluyor?

Ankara Üniversitesi “toplumsal cinsiyet eşitliğini” sertifika haline getirdi!

20 Şubat 2022 Pazar 13:08A+A-

HAKSÖZ HABER

Meyve sebze satar gibi sertifika pazarlayan üniversiteler gemi iyice azıya aldı. Ankara Üniversitesi “toplumsal cinsiyet eşitliği” sertifika programı başlatarak “erginlikten kurtulmuş” bireyler yetiştirme peşinde.

Bilindiği üzere “erginlikten kurtulmak” Aydınlanma düşüncesinin bir mottosuydu. Kant “Aydınlanma, insanın kendi suçu ile düşmüş olduğu bir ergin olmama durumundan kurtulmasıdır.” diyerek kendi aklını kullanma cesareti gösterme çağrısı yaptı. Bu aslında aklın bir merkezden hareketle işletilmesine itirazdı. O merkezden daha evvelinde dinden teşekkül ediyordu.

Üniversiteler, Batı modernitesinin taşıyıcıları şüphesiz ki. Muhafazakar bir iktidar döneminde de olsa bu misyonlarını yerine getirmek için her şeyi yapıyorlar. Ankara Üniversitesi “Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi” tarafından başlatılan sertifika programında ne amaçlandığına dair geniş bir izah göremedik. Ancak ders içeriklerinde “LGBT” başta olmak üzere farklı ideolojiler mevzu bahis ediliyor.

Bu noktadan hareketle anladığımız kadınların sorunlarının tartışıldığı bir zeminden ziyade modernleşmenin bir sabite, dogma olarak kabul edilip dayatıldığı programlardan birisi ile karşı karşıya olduğumuz. Ancak bu programın bir de bonusu var! Sertifika kazanıp “toplumsal cinsiyet eşitliğini içselleştirmiş” bu sayede erginlikten kurtulmuş bireyler olarak mutlu mesut bir şekilde hayatınıza devam ediyorsunuz!

Sırf şu çalışma bile “toplumsal cinsiyet” denilen kavramsallaştırmanın ne kadar mahiyeti tartışmalı bir konu olduğunu anlamak için yeterli! Modernlik kendi sebep olduğu sorunları tartıştırırken kendisini tartıştırmıyor! Kendi aklını kullanmaya cesaret edenler ise kendilerini oyalayarak suçlu aramaya devam ediyorlar! Komik…

HABERE YORUM KAT

1 Yorum